Hon får kulturstipendium på 50 000

Musikern Karolina Stenström från Hultsfred får vara med och dela på 150 000 kronor. När landstingets kulturnämnd på fredagen utsåg årets kulturstipendiater tilldelades hon årets arbetsstipendium.

Karolina Stenström överraskades av Landstingets kulturnämnd, med årets arbetsstipendium på 50 000 kronor.

Karolina Stenström överraskades av Landstingets kulturnämnd, med årets arbetsstipendium på 50 000 kronor.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2018-09-28 16:18

– Jag är superglad. När man jobbar och är mamma blir det inte så mycket tid över som man vill, med det här stipendiet kan jag jobba lite mindre och ägna mer tid åt att skriva musik, säger en märkbart glad Karolina Stenström.

Förutom två belöningsstipendium på vardera 25 000 kronor, delades också två arbetsstipendium ut. Glaskonstnären Tillie Burden, Boda Glasbruk, och 35-åriga Karolina Stenström från Hultsfred får vardera 50 000 kronor.

När Karolina fick beskedet skrattade hon rätt mycket, och såg snabbt sin chans att kunna förverkliga sitt projekt som hon gärna berättar mer om.

– Jag ska använda stipendiet till att komponera ett album på svenska, samarbeta med konstnärer i länet, som ska illustrera var sin låt, turnera i och utanför länet och skapa ett fanzine i samband med skivan.

De olika delarna ska utvecklas i samarbete med Virserums Konsthall, som vill göra en utställning av musiken, orden och bilderna.

Även till Karolina Stenströms förra album, som kom ut i våras, fick tio konstnärer chansen att illustrera varsin låt. Då kom konstnärerna från hela världen, nu vill hon nå lokala konstnärer. Från länet, från kommunen.

– Jag är säker på att det finns många konstnärer man inte känner till på samma sätt som man hade gjort om de bott i en större stad. Dem skulle jag vilja komma i kontakt med nu. Än finns inte så mycket låtar, men nu så, nu kan jag börja skriva mer.

Landstinget belöningsstipendier utdelas till person, grupp eller organisation som är uppvuxen, bosatt eller verksam i Kalmar län. Stipendiet delas ut som uppskattning av värdefulla insatser som har eller har haft stor betydelse för länets kulturliv.

Arbetsstipendier delas ut enligt samma kriterier och ska användas till utbildning och forskning eller som stöd för att genomföra värdefulla insatser för länets kulturliv.

Stipendierna kommer att delas ut i samband med landstingsfullmäktiges sammanträde i november. Källa: Landstinget i Kalmar län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!