Hoppet lever: Så kan studenten firas

Eleverna har lämnat kreativa idéer på hur studenten kan firas - trots allt. "Eleverna är väldigt kloka".

Studentfirande i coronatider? Det finns flera förslag på hur den kan komma att firas. Eleverna markerar att det är viktigt med ett avslut.

Studentfirande i coronatider? Det finns flera förslag på hur den kan komma att firas. Eleverna markerar att det är viktigt med ett avslut.

Foto: Arkivbild: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-04-24 10:40

Det säger rektor Mikael Pettersson, som sitter med ett knippe förslag på hur ett studentfirande på Hultsfreds gymnasium kan se ut i coronatider.

Har man släppt tanken på en traditionell student?

– Ja, det skulle jag säga. Inget tyder på att det går att fira som vanligt när statsminister Stefan Löfven gått ut med att man "inte ska räkna med lättnader de närmaste månaderna".

Eleverna har lämnat flera förslag på hur man ändå ska kunna fira studenten. Man markerar att det är viktigt med ett avslut. Skjuta på den till augusti anses dock svårt när elever kommer flytta, göra lumpen och börja andra utbildningar.

Är förslagen genomförbara skulle du säga?

– Ja, två-tre stycken, andra omöjliga rent praktiskt, säger Mikael Pettersson och tillägger:

– Jag tycker eleverna är väldigt kloka, de förstår vad vi har att förhålla oss till – att studenten inte kan firas som vanliga år. 

Hur kan en student komma att se ut utifrån förslagen?

– Viktigast och klokast är att dela upp och göra separata ceremonier med betyg- och stipendieutdelning. Att ha en utspark faller på eget grepp. Som mest går det 27 elever i en klass, då kan inte ens allas föräldrar närvara, när inte fler än 50 personer får samlas samtidigt. 

Ledningen kommer att diskutera förslagen med studenterna i nästa vecka. Redan nu är dock Mikael Pettersson tydlig på en punkt, att det är viktigt att bevara värdigheten.

– Studenten måste förevigas. Filmas och göras tillgänglig. Varje klass kan göra en film som sätts ihop till ett fint minne.

Karta: Hultsfreds gymnasium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!