Hultsfred får en kvarts miljon för papperslösa barn

Hultsfreds kommun får 260 079 kronor i statsbidrag för papperslösa barn.

Pengarna ska gå till utbildningskostnader för papperslösa barn.

Pengarna ska gå till utbildningskostnader för papperslösa barn.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hultsfred2022-03-18 10:00

"Syftet med statsbidraget är att kommuner som inom sitt område har barn som vistas i landet utan tillstånd och har kostnader för barnets utbildning ska kunna ansöka om ersättning för sina kostnader", skriver Skolverket i sitt beslut.

Bidraget som Hultsfreds kommun nu beviljas avser vårterminen 2022. Pengarna kan användas till samma utbildningskostnader som för andra elever, det vill säga allt från lärverktyg till elevhälsa, måltider, lokalkostnader och skolskjuts.

Enligt Skolverket fördelas statsbidraget utifrån antalet asylsökande barn i åldern 6–17 år i kommunen under de senaste tre åren.

Senast den 1 april 2023 måste kommuner som har fått bidraget redovisa till Skolverket hur pengarna har använts.

Hultsfreds kommun får även 549 367 kronor i statsbidrag för bättre språkutveckling i förskolan. Syftet med det bidraget är att stärka språkutvecklingen i svenska, särskilt för barn som har ett annat dagligt umgängesspråk i hemmet.

Skolverket beviljar dessutom en ansökan om statsbidrag för omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds. Kommunen får 309 600 kronor för att kunna erbjuda barnomsorg under kvällar, nätter och helger.

Men det blir inte bara klirr i kassan för Hultsfreds kommun. Skolverket har nämligen beslutat att kommunen ska betala tillbaka 429 882 kronor i statsbidrag för lärcentrum. Kommunen har tidigare beviljats drygt 1,3 miljoner kronor, men endast 880 868 kronor har använts. Därför måste resten av pengarna återbetalas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!