Hultsfred först ut med hyggesfritt skogsbruk

Hultsfreds kommun går i bräschen för hyggesfritt skogsbruk. På slätten i Hultsfred påbörjas snart ett projekt som kommer att pågå i minst 20 år.

Jan Robertsson, skogsförvaltare på ÖSK, och Dennis Askervik, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, berättade om försöket med hyggesfritt skogsbruk vid en pressträff på slätten i Hultsfred.

Jan Robertsson, skogsförvaltare på ÖSK, och Dennis Askervik, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, berättade om försöket med hyggesfritt skogsbruk vid en pressträff på slätten i Hultsfred.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-04-29 10:00

– Vi har lagt ut tio stycken provytor för hyggesfritt skogsbruk. Varje yta är en hektar stor, säger Jan Robertsson, skogsförvaltare på kommunalteknikförbundet ÖSK.

Hyggesfritt skogsbruk innebär att skogen sköts så att marken alltid är trädbevuxen utan några större kalhuggna ytor.

– Det handlar om att föryngra skogen under en skärm av redan stående vuxenskog, säger Dennis Askervik, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

undefined
"Vi har lagt ut tio stycken provytor för hyggesfritt skogsbruk", säger Jan Robertsson, här tillsammans med Dennis Askervik från Skogsstyrelsen.

Slätten, som har tätortsnära skog, är ett viktigt rekreationsområde för Hultsfredsborna. Många använder området för promenader, cykelturer eller orientering.

– Vi är här jättemycket och orienterar med våra ungdomar, säger Gunilla Sävenstrand från Hultsfreds orienteringsklubb.

Hon berättar att det har funnits en oro för att det ska göras en totalavverkning av skogen på slätten.

– Jag tycker att det är bra att man inte kalhugger, säger hon.

Hultsfreds kommun gör försöket med hyggesfritt skogsbruk i samarbete med Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det finns lite olika varianter av hyggesfritt skogsbruk som vi jobbar med på Skogsstyrelsen, säger Dennis Askervik.

– I den här regionen, alltså södra Sverige, är Hultsfreds kommun först ut med en sådan här yta. Det gör man för att kunna se och jämföra olika typer av skogsbruk.

Varför är Hultsfred först ut?

– Jag fick en fråga från Skogsstyrelsen för ett och ett halvt år sedan om vi skulle vara intresserade av hyggesfritt skogsbruk, säger Jan Robertsson.

undefined
Thorbjörn Svahn och Katarina Genberg från Hultsfreds hembygdsförening samt Gunilla Sävenstrand och Arne Sävenstrand från Hultsfreds orienteringsklubb tog del av planerna.

Han berättar att de i många år har funderat på hur man ska föryngra skogen på slätten, där kommunen har totalt 50 hektar skog. Genom att föryngra skogen får man bland annat ett bättre skydd mot skadeinsekter.

Försöket kommer att påbörjas i samband med den gallring som ska göras i tallskogen i maj. Träd som ska tas ner har markerats med orange färg.

– Det kommer att finnas mycket skog kvar, säger Dennis Askervik, som berättar att man är ute efter naturlig föryngring, vilket kräver att skogen glesas ut.

Några radikala, snabba förändringar ska inte göras. Försöket kommer att pågå i minst 20 år. Tanken är att området även ska användas för olika typer av träffar och studiebesök.

– Vi kan nyttja området för skogsträffar med markägare som intresserade av att föryngra sin skog på ett alternativt sätt, säger Dennis Askervik och tillägger att det även kan bli aktuellt med vidare forskning.

På slätten i Hultsfred ska ett försök med hyggesfritt skogsbruk göras.
På slätten i Hultsfred ska ett försök med hyggesfritt skogsbruk göras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!