Hultsfred: Här är de senaste tio årens värsta bränder

De mest omfattande bränderna i Hultsfreds kommun under de senaste tio åren är sannolikt den i pelletsfabriken Stockhorvan och den i Järnforsens Stoppmöbler.

Branden i det övergivna gamla slakteriet uppstod en eftermiddag i september. Och fortfarande söker man med ljus och lykta efter en ägare till brandruinen som ligger kvar.

Branden i det övergivna gamla slakteriet uppstod en eftermiddag i september. Och fortfarande söker man med ljus och lykta efter en ägare till brandruinen som ligger kvar.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-01-10 09:00

– Alla bränder är katastrof för den som drabbas, så det är svårt att gradera. Det är lika illa vem som än drabbas, säger räddningschefen i Hultsfred, Michael Hesselgård. 

Efter att ha rådfrågat arkivsystemen har han ändå fått fram en lista över de senaste tio årens storbränder. En lista som baseras på hur många mantimmar som behövdes för insatsen.

Förutom de listade bränderna har räddningstjänsten också haft en lång rad resurskrävande skogsbränder. 

23 juni 2016

Dagen före midsommarafton, någon gång kring lunchtid när många hade börjat göra sig beredda att fira. Då gick larmet om den förödande branden vid Pelletsfabriken i Stockhorvan. Branden började inne i den stora spånladan och spred sig in i fabriken.  Men redan när brandmännen jobbade för fullt på platsen, var vd Peter Petersson bestämd. Fabriken ska byggas upp igen – och drygt ett år senare kunde han trycka på startknappen.

Släckningsarbetet blev mycket tidsödande, inte minst på grund av att glödande flagor från branden startade flera skogsbränder.

1 maj 2017

Första maj 2017, vid niotiden på morgonen, gick larmet. Brand hade brutit ut i fabriken hos Järnforsens stoppmöbler. En massiv svart rökpelare reste sig över Järnforsen. Trots att räddningstjänsten satte in stora resurser gick fabriken inte att rädda. Det var svårt att komma åt lågorna, eftersom branden tagit sig in på vinden mellan olika takkonstruktioner. Den här branden blev början till slutet för det anrika företaget.

23 september 2019

Branden i det gamla slakteriet i Hultsfred räknas också in bland de större, även om nu slakteriet stått som en ruin i många år. Men likaväl höll branden brandmännen sysselsatta i flera dygn. Det visade sig ganska snabbt att den här branden var anlagd och efter en tid klarades den upp. Det visade sig vara betydligt lättare att bena ut, än att få klart vem som egentligen äger tomten och därmed har ansvaret för att städa upp. Den processen pågår fortfarande.

12 maj 2011

Sent på eftermiddagen gick larmet om en brand i industrihotellet Blåklinten i Hultsfred. Svetsningsarbete i en bilverkstad hade gått snett och en bil hade fattat eld inne i en av lokalerna. Räddningstjänsten lyckades rädda lokalerna, men så gott som hela det stora industrihotellet fylldes av den svarta röken och flera av företagen tvingades till långa uppehåll medan lokalerna sanerades.

27 april 2017

Sent på kvällen blev det ordentligt dramatiskt på Storgatan i Hultsfred. Det hade börjat brinna i en klädbutik, belägen på nedersta våningen i ett flerfamiljshus. Det fick till följd att trapphuset fylldes med rök och boende fick evakueras med stegar. En privatperson gjorde här en snabb insats och kunde hjälpa flera att ta sig ut ur det rökfyllda huset. Branden i butiken fick ett våldsamt förlopp och lokalen blev totalt utbränd. Huset kunde dock räddas och efter sanering och renovering kunde hyresgästerna flytta tillbaka. 

19 april 2015

En brand uppstod Furuängens förskola i Mörlunda. Branden hade börjat i ventilationen och rök spred sig i hela förskolan. Räddningstjänsten lyckades klara byggnaden, men rökskadorna blev omfattande och renoveringsarbetet tog tid. Verksamheten kunde dock fortsätta, nya lokaler som var användbara hittades snabbt vid Emådalskolan.

5 februari 2018

En mörk och kylig februarikväll kallades räddningstjänsten till Rosenfors bruk sedan det börjat brinna i taket. Under dagen hade det gjorts takarbeten och på kvällen flammade branden upp. Räddningstjänsten hade ett omfattande arbete att bryta upp taket för att komma åt att släcka. Men efter en stunds hårt arbete i kylan, kunde brandmännen släcka glödhärdarna som fanns och byggnaden var räddad.

9 november 2018

En överhettad mobilladdare misstänks vara anledningen till att det började brinna i en villa i Vena. Familjen blev av med i princip allting i branden.Hjälpsamma Venabor och andra ställde upp och samlade in kläder, leksaker och annat som familjen behövde för att kunna gå vidare. 

Huset blev totalförstört i branden, men nu har familjen kunnat flytta in i ett nybyggt hus på tomten.

30 januari 2014

I Rykande snöstorm fick räddningstjänsten halka sig fram till branden i en kombinerad verkstad och maskinhall i Norrhult utanför Hultsfred. Det blev extra dramatiskt eftersom det fanns gastuber här inne och boende i närheten fick evakueras. 

Det blev ordentligt dramatiskt när klädaffären började brinna. Boende i huset fick evakueras med stegar från det rökfyllda huset.
Det blev ordentligt dramatiskt när klädaffären började brinna. Boende i huset fick evakueras med stegar från det rökfyllda huset.
Räddningstjänsten

Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun har sex brandstationer.

Huvudstationen i Hultsfred, är i från sköts administration, utbildning, tillsyn med mera.

Brandstationer finns också i Virserum, Målilla, Mörlunda, Järnforsen och Silverdalen.

Förutom utryckningar, arbetar man mycket med förebyggande verksamhet, utbildningar, tillsyn med mera.

Genom ett samarbete med Höglandets räddningstjänst förstärks resurserna i både Järnforsen och Kvillsfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om