Hultsfred om it-attacken i Kalix: "Kan hända överallt"

Nyligen drabbades Kalix kommun av en stor it-attack. Nästa gång kan det vara Hultsfreds kommuns it-system som slås ut. "Det kan hända överallt. Ingen går skyddad mot sådana attacker", säger Ronny Örnros, it-chef på Hultsfreds kommun.

Än så länge har Hultsfreds kommun varit förskonad från större it-attacker av den typen som drabbat Kalix kommun.

Än så länge har Hultsfreds kommun varit förskonad från större it-attacker av den typen som drabbat Kalix kommun.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2021-12-21 08:00

Mellan Hultsfred och Kalix är det 128 mil, men i den digitala världen betyder sådana avstånd ingenting. Attacken mot Kalix kommuns it-system kunde lika gärna ha inträffat i Hultsfred.

– Ja, det kan hända överallt, säger Ronny Örnros som konstaterar att en liknande attack drabbade Coop tidigare i år.

– Det är ingen som går skyddad mot sådana typer av attacker. Man kan göra ganska mycket med tekniska saker, men det är jättesvårt att bli helt skyddad.

Har ni varit med om något liknande i Hultsfred?

– Nej, vi har inte fått något kryptovirus på det sättet som Kalix har blivit drabbade av, eller för den delen Coop för ett par månader sedan.

Vad gör ni för att skydda er mot den här typen av attacker?

– Utbildning och information till våra användare att vara försiktiga med vad de klickar på är en sådan preventivåtgärd man kan göra. Det finns andra tekniska säkerhetsfunktioner som man också kan slå på, vilket vi har gjort till viss del. Sedan gäller det att se till att alla system är uppdaterade med de senaste uppdateringarna.

Falska mejl som ser ut att komma från exempelvis Postnord eller Skatteverket är ett vanligt sätt att sprida virus. När mottagaren klickar på länken i mejlet inleds it-attacken.

– Det förekommer hela tiden mejl där syftet är att skada en på något sätt.

I Kalix kunde hemtjänsten och hemsjukvården inte komma åt journaler och medicinlistor. Skulle det kunna hända även i Hultsfred vid en it-attack?

– Det är jättesvårt att säga hur stor påverkan det kommer att bli. Det beror lite på hur man har satt upp sina system och hur de pratar med varandra. I Kalix fick de in ett kryptovirus som krypterade all data på servrarna. Jag vet inte om de hade otur eller om systemet var dåligt uppsatt.

Hultsfreds kommun vidtar inga särskilda åtgärder med anledning av it-attacken i Kalix, men Ronny Örnros berättar att kommunen hela tiden uppdaterar sina system med nya säkerhetsfunktioner.

När hade ni senast en it-attack mot Hultsfreds kommun?

– Vi har det nästan dagligen. Det förekommer attacker hela tiden. Men en attack där skyddet inte har hjälpt var ganska länge sedan.

Är det bara en tidsfråga innan ni drabbas rejält av en it-attack?

– Det är jättesvårt att spekulera, det vill jag inte göra. Vi är glada så länge det funkar som det gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!