Hultsfred räddade rekordmycket mat

Hultsfredsborna räddade rekordmycket mat från att slängas förra året. Bara Matsmarts kunder minskade matsvinnet med sex ton och på exempelvis ICA Mathuset har personalen initierat exotiska plankor i miniformat – som gör en insats för miljön.

Robin Dovnäs, butikschef på ICA Mathuset, märker att kundera blir allt mer medvetna om att minska matsvinnet. Här fyller han på grilltallrikar, som gjorts av "slattar" från exotiska plankor, som görs i kallskänken.

Robin Dovnäs, butikschef på ICA Mathuset, märker att kundera blir allt mer medvetna om att minska matsvinnet. Här fyller han på grilltallrikar, som gjorts av "slattar" från exotiska plankor, som görs i kallskänken.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-01-06 15:00

Ett sätt att minska matsvinnet är att köpa mat som annars skulle slängts genom nätbutiken Matsmart, som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser. Förra året minskade företagets kunder i Hultsfred matsvinnet med sex ton, vilket är 69 procent mer än året innan.

– Invånarna i Hultsfred är riktiga miljöhjältar, säger Matsmarts vd Karl Andersson i ett pressmeddelande. Genom att rädda mat får man inte bara mer över i plånboken utan gör en insats för miljön.

Sälja mat som är på väg att gå ut till rabatterat pris är vanligt också i livsmedelsbutikerna i Hultsfreds kommun.

– Vi gör vad vi kan för att minska matsvinnet, säger köpman Patrik Gladh, ICA Mathuset. Det slängs alldeles för mycket mat som det är ändå, så vi jobbar ständigt med nya idéer som kan bidra till att en mindre mängd mat kastas. Ett sätt är att låta vår egen kallskänk hitta nya användningsområden för mat som vi ser att vi inte kommer hinna sälja allt av. Att göra räksmörgåsar kan vara en sak, tvåportioners exotiska plankor med kyckling eller fläskfilé ihop med frukt och grönt en annan.

På Netto i Hultsfred fortsätter man skänka bröd samt frukt och grönt som inte går att sälja. Ett initiativ från i somras, i spåren av foderbristen.

– Vi har flera lantbrukare som hämtar livsmedel regelbundet, så vi märker en tydlig minskning av matsvinnet, säger Camilla Hjelte, butikschef trainee.

Enligt naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda. Den mängd mat som slängs varje år ger utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen växthusgaser i Sverige.

Totalt räddade Matsmarts kunder 3 218 ton mat 2018 och minskade därmed utsläppen av koldioxid med cirka 5 000 ton. Det morsvarar mer än 3 600 flygresor tur och retur till Medelhavet.

Källa: Matsmart

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!