Hultsfred satsar på hållbarhetskontor

Vid årsskiftet startade Hultsfreds kommun ett hållbarhetskontor. "Vi vill sätta lite mer spets på frågorna", säger Arvid Lindblad.

Arvid Lindblad jobbar numera heltid i Hultsfreds kommun, som har startat ett hållbarhetskontor.

Arvid Lindblad jobbar numera heltid i Hultsfreds kommun, som har startat ett hållbarhetskontor.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-01-13 05:00

Han har tidigare varit anställd som hållbarhetsstrateg på Hultsfreds och Vimmerbys gemensamma miljö- och byggnadsförvaltning. Men i höstas kom de båda kommunerna överens om att inte längre samverka i hållbarhetsfrågorna.

Kommunstyrelsen beslutade att Hultsfred i stället skulle bilda ett hållbarhetskontor och ta ett större grepp kring hållbarhetsfrågorna – särskilt insatser inom Agenda 2030.

undefined
Arvid Lindblad jobbar numera heltid i Hultsfreds kommun, som har startat ett hållbarhetskontor.

Sedan årsskiftet jobbar Arvid Lindblad heltid på Hultsfreds kommun, i stället för att dela sin tid mellan Hultsfred och Vimmerby.

– Det känns bra. Det blir lite mer fokuserat på en organisation, säger han.

Hållbarhetskontoret finns på kommunens utvecklingsavdelning. Inledningsvis är Arvid Lindblad ensam på kontoret, men personalstyrkan kan komma att växa framöver.

– Det har lyfts att det ska finnas möjligheter, men det är inget som är aktuellt just nu. Men jag har fyra andra nära kollegor på utvecklingsavdelningen, så jag är inte helt ensam.

undefined
Elfrågor och energieffektivisering hör till de frågor som hållbarhetskontoret ska ägna sig åt.

Vad kommer du att fokusera på?

– Det blir mycket elfrågor, energieffektivisering, transporter och utsläpp. Koncernens utsläpp likväl som utsläpp i det geografiska området. Det kan bli utredningar om hur vi upphandlar och konsumerar, och uppföljning på hur föregående år gick. Sedan kommer både stora och mindre projekt som kan ha bäring på natur och odling.

Förutom att jobba internt inom kommunen ska han samarbeta med företag och föreningar.

– Vi kommer att blicka både inåt och utåt.

undefined
Utsläpp är en annan viktig hållbarhetsfråga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!