Hultsfred vinnare i nytt förslag

Glesbygd ger pluspoäng. Och stor flyktingmottaning i än högre grad. Det är två faktorer som gör Hultsfreds kommun till vinnare, om det nya förslaget till nytt skatteutjämningssystem blir verklighet.

Det är idel glada miner över förslaget till nytt skatteutjämningssystem.
"Det känns bra att utredaren tagit till sig av våra synpunkter" säger Lars Rosander.

Det är idel glada miner över förslaget till nytt skatteutjämningssystem. "Det känns bra att utredaren tagit till sig av våra synpunkter" säger Lars Rosander.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-10-01 17:00

– Vi har räknat lite på det, säger kommunalrådet Lars Rosander i Hultsfred, och förslaget blir verklighet som det ligger, skulle det ge oss cirka 24 miljoner kronor per år.

Men om det blir verklighet återstår att se. För om små kommuner på landet är vinnare, så är det stora kommuner i staden som förlorar.

– Så det kommer säkert att bli en del protester från det hållet, tror Rosander. Förslaget ska ju ut på remiss.

Men för ögonblicket är han glad åt förslaget.

– Det känns bra att utredaren har tagit till sig av våra synpunkter. Vi, Lars Rönnlund och jag, var uppe i Stockholm i våras och presenterade våra tankar. Och det verkar ha fått genomslag. Det känns bra att de har lyssnat till oss och våra bekymmer, säger Lars Rosander.

– Vi har och har haft stora kostnader för de nyanlända. Vi har öppnat tio nya avdelningar i förskolan, anställt mer personal på både skolan och socialförvaltningen, och så vidare. Visserligen har vi fått statsbidrag redan, fortsätter Rosander, vi använder cirka 50 miljoner om året fram till 2020. Så det här förslaget om det blir verklighet blir en fortsättning från 2021 och framåt, när de tidigare anslagen är förbrukade.

Utsikten att få ett extra tillskott till kommunkassan, känns förstås mer än bra, tycker Rosander. 24 miljoner är välkomna. Om det nu blir så mycket när det väl är dags. Det är många parametrar som hinner ändras till dess. Inte minst när det gäller befolkningsunderlaget.

På måndagen överlämnade utredaren Håkan Sörman sitt förslag till nytt skatteutjämningsförslag till regeringen och i samband med det höll han en pressträff där han kort presenterade innehållet.

Stockholm skulle, med förslaget, tappa 183 kronor per invånare, Göteborg 494 kronor och Malmö 550 kronor, berättade Sörman för den samlade presskåren.

Vinnare är i stället Hultsfred, med 1 666 kronor och Arjeplog med hela 1 801 kronor per invånare.

Utredaren anser också att dagens utjämningssystem över lag fungerar som det är tänkt, men vill ändå förstärka omfördelningen från tio till tolv miljarder kronor.

Grundinställningen är att det nya skatteutjämningssystemet skulle träda i kraft redan 2020. Men Håkan Sörman är tveksam till att det hinns med. "Det skulle kräva en rekordsnabb process" sa han på pressträffen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om