"Men Gud, vi vann" - Blev årets bibliotek 2022

Hultsfred kammade hem titeln Årets bibliotek 2022. En av de största utmärkelser som ett bibliotek kan få i Sverige.

"Men gud - Vi vann". Det blev både glädje och stolthet på biblioteket i Hultsfred när Sanaa Khaled, Olivia Gustavsson och Linda Wahlgren fick beskedet från Göteborg.

"Men gud - Vi vann". Det blev både glädje och stolthet på biblioteket i Hultsfred när Sanaa Khaled, Olivia Gustavsson och Linda Wahlgren fick beskedet från Göteborg.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-09-22 17:25

Priset delades ut exakt klockan 16 på bokmässan i Göteborg. För personalen på biblioteket i Hultsfred var det en nagelbitande väntan, innan man till slut fick klara besked. Men till slut kom det. Hultsfreds Bibliotek är utsett till Årets Bibliotek. 

– Men gud, vi vann... Reaktionen lät inte vänta på sig. Linda Wahlgren som jobbar på biblioteket i Hultsfred trodde knappt sina ögon och öron, när resultatet meddelades i mobilen.

Det blev för all del vare sig bubbel eller glädjedans mellan bokhyllorna. Men det var inte att ta fel på personalens glädje och stolthet över att ha blivit utsedda till årets bibliotek.

För tävlingen handlar inte bara om flotta lokaler. Det handlar i än högre grad om vad de fylls med för aktiviteter.

– Årets tema i tävlingen var inkluderande, säger Calle Ljungberg som tillsammans med Linda Wahlgren, Olivia Gustavsson och Sanaa Khalid var hemma och skötte ruljangsen medan chefen Lisa Schouenke och de andra var iväg till Göteborg.

– Vi har jobbat hårt allihop för det här, säger Calle Ljungberg. Massor av olika aktiviteter för barn och unga, för äldre och för nyblivna svenskar har det blivit.

Han berättar om nyhetscaféer, med lättlästa texter, om språkpromenader, häng på bibblan och mycket annat som man jobbat med under året.

– Vi jobbar för att ordna aktiviteter för alla, säger Ljungberg.

Hultsfreds bibliotek var en av tre nominerade till den fina titeln. De övriga var Ljusdals bibliotek och Vaggeryds bibliotek.

– Jag är otroligt glad och stolt, säger bibliotekschefen Lisa Schouenke, när vi får tag i henne i vimlet på bokmässan. 

– Det känns som ett kvitto på att allt vårt arbete som vi lägger ner uppskattas av låntagarna.

Fast att låna ut böcker är förstås en liten del av bibliotekets verksamhet numera.

– Men det är kärnan, säger Lisa Schouenke, men ett bibliotek i dag är lika mycket ett modernt medborgarkontor. Det är en stor uppgift vi har att utföra numera. 

Och någon manual för hur det ska göras finns förstås inte. 

– Nej, vi får helt enkelt prova oss fram, säger bibliotekschefen, vi har fått medel från Kulturrådet som gör det möjligt för oss att prova alla de här metoderna som krävs för att möta behovet.

Hur ska ni fira den här utmärkelsen ?

– I Kväll ska vi gå ut och äta gott, men halva styrkan är ju kvar hemma och håller öppet. Så det riktiga firandet får vänta till alla är med. Och prispengarna ska gå tillbaka till personalen.
 

undefined
Hampus Eriksson och Lisa Schoenke från biblioteket fick ta emot priset Årets bibliotek. Förutom en fin titel är priset också 25 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!