Hultsfreds potatishistoria lyfts fram på Youtube

Potatishistorien i Hultsfreds kommun får ett eget avsnitt på Youtube-kanalen Kalmar läns matmirakel. "Vi ville hylla potatisen", säger programledaren Madeleine Petersson.

Potatisavsnittet innehåller både en intervju med Elisabeth Axelsson, som driver Axelssons i Aby med sin man, och tillagning av raggmunk i Axelssons matstudio.

Potatisavsnittet innehåller både en intervju med Elisabeth Axelsson, som driver Axelssons i Aby med sin man, och tillagning av raggmunk i Axelssons matstudio.

Foto: Pressbilder

Hultsfred2022-09-21 11:40

I tolv avsnitt utforskas länets mattraditioner på Youtube-kanalen Kalmar läns matmirakel, som är en del av Unika historiska Kalmar län.

Avsnittet som publiceras på torsdag spelades in i Hultsfreds kommun i somras.

– Vi var på Axelssons i Aby, säger Madeleine Petersson som konstaterar att företaget är en stor potatisproducent.

– De sätter verkligen potatisen på kartan. Vi ville hylla potatisen, så det kändes klockrent att det blev tema potatis.

Avsnittet innehåller bland annat en intervju med Elisabeth Axelsson. Tillsammans med Andreas Karlsson, som är kock på Hotell Hulingen, tillagas även raggmunkar med fläsk i Axelssons matstudio.

Fick du lära dig några nya knep för att göra bra raggmunkar?

– Jag brukar själv göra raggmunkarna ganska små, men han gjorde en stor raggmunk som fyllde hela tallriken. Det tar jag med mig. Om man vill att det ska se mer proffsigt ut, då gör man raggmunken större, säger Madeleine Petersson som berättar att Andreas Karlsson även gav tips kring smetens konsistens.

undefined
Potatisavsnittet innehåller både en intervju med Elisabeth Axelsson, som driver Axelssons i Aby med sin man, och tillagning av raggmunk i Axelssons matstudio.

I slutet av varje avsnitt medverkar kostvetaren och matskribenten Anna K Sjögren.

– Vi tar upp både historien och framtiden för potatisen. Där kommer vår expert Anna K Sjögren in, säger Madeleine Petersson.

Hur ser framtidsutsikterna ut för potatisen?

– De ser ljusa ut. Det kommer att bli mer potatis, det tror vi alla. Det är billigt men också näringsrikt att äta potatis, och man kan göra så många olika rätter på potatis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!