Hultsfredsbo inblandad i gängmord – döms till fängelse

Mamman till en ledargestalt i Foxtrotnätverket sköts ihjäl i sitt hem i Uppsala. Nu har en 29-årig Hultsfredsbo dömts för medhjälp till mord.

Den här pistolen användes vid mordet på gängledarens mamma. Den hittades när mördarna greps på ett hotell i Uppsala, där Hultsfredsbon hade fixat boende.

Den här pistolen användes vid mordet på gängledarens mamma. Den hittades när mördarna greps på ett hotell i Uppsala, där Hultsfredsbon hade fixat boende.

Foto: Adam Wrafter

Hultsfred2024-04-08 16:21

Det var natten mot den 7 september 2023 som kvinnan i 60-årsåldern hittades av sin man i hemmet i Uppsala. Hon hade då legat död i flera timmar, ihjälskjuten med ett skott i bröstet avlossat genom ett fönster.

Kvinnan var mamma till en gängtopp i det så kallade Foxtrotnätverket. Åklagare Erik Grönvall pekade under rättegången ut mordet, som följdes av en lång rad hämnddåd, som en "nyckelpunkt" i den blodiga internkonflikten inom nätverket.

På måndagen kom domen i Uppsala tingsrätt och två personer döms för mord. En 20-åring och en 16-åring. 20-åringen döms till livstids fängelse och utvisning, medan 16-åringen döms till fyra års sluten ungdomsvård.

Det uppmärksammade fallet i Uppsala har även haft en lokal koppling, eftersom en 29-årig man från Hultsfreds kommun har varit misstänkt för medhjälp till mord. Tingsrätten anser att mannen är skyldig och straffet blir fängelse i sju år och sex månader. Medhjälpen bestod av att han bokade boende och förde över pengar till mördarna.

Hultsfredsbon, som har ett långt kriminellt förflutet, satt redan häktad för grovt narkotikabrott i Hultsfreds kommun när han i oktober kopplades ihop med mordet i Uppsala.

I januari dömdes han till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Tidigare i år dömdes han även för stämpling till mordbrand, sen han anlitat en 45-åring från Hultsfreds kommun för att utföra en mordbrand i Huddinge söder om Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!