Hultsfredsbo inblandad i gängmord

En man i 30-årsåldern från Hultsfreds kommun misstänks för inblandning i det uppmärksammade mordet på en gängledares mamma i Uppsala i höstas.

Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsalapolisen och åklagare Erik Grönvall vid dagens presskonferens i Uppsala.

Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsalapolisen och åklagare Erik Grönvall vid dagens presskonferens i Uppsala.

Foto: Adam Wrafter

Hultsfred2024-02-15 13:03
undefined
Den 58-åriga kvinnan mördades i sitt hem i en villaförort till Uppsala. Hulstfredsbons delaktighet uppges vara att han ordnat med boende åt de misstänkta mördarna i samband med att de utförde dådet samt att han gjort ekonomiska överföringar till en av dem.

Hultsfredsbon misstänks för att ha ordnat med boende åt de mordmisstänkta i samband med dådet och för att ha gjort ekonomiska överföringar till den mordåtalade 19-åringen i samband med mordet. Det framgår av åtalet som lämnades in till Uppsala tingsrätt på torsdagen.

Det handlar om mordet på en känd gängledares mamma. Hon sköts till döds genom ett fönster i sitt hem i Uppsala i september i fjol. Kvinnan träffades av ett pistolskott i bröstet och avled senare på sjukhus.

Händelsen ses som en faktor där det eskalerande gängvåldet gick över en gräns och tog extra fart.

undefined
Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsalapolisen och åklagare Erik Grönvall vid dagens presskonferens i Uppsala.

 – Tredje fasen i våldsvågen i Uppsala startade med det här dådet. Det är starten på en väldig eskalering vad gäller de grova våldsbrotten här i Uppsala, sa Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsalapolisen och fortsatte:

– Vi ser ett mönster med unga utförare, det är rena beställningsjobb. De reser in från andra ställen i landet med ett uppdrag. 

Två personer åtalas för mord och grovt vapenbrott, en 15-åring och en 19-åring. Hultsfredsbon åtalas för medhjälp till mord. En 23-årig kvinna åtalas för grovt vapenbrott sen hon transporterat två skjutvapen från Göteborg till Stockholm och en 21-årig man åtalas för stämpling till grovt vapenbrott. 

"De två senare har inte känt till mordet", säger Erik Grönvall på presskonferensen.

undefined
Den här pistolen användes vid mordet på gängledarens mamma. Det anser åklagaren Erik Grönvall om pistolen polisen beslagtog när 19-åringen och 15-åringen greps vid en razzia mot en boendeanläggning i Uppsala, där Hultsfredsbon misstänks ha ordnat boende åt de misstänkta mördarna.

Huruvida Hultsfredsbon känt till att ett mord var kärnan i uppdraget han var delaktig i framgår inte. Men åklagaren åberopar en PM från Kriminalvården som visar att mannen och den ökände "Kurdiske räven" satt samtidigt på samma anstalt en period och dådet riktar sig mot den andra ledaren i det splittrade Foxtrot-nätverket.

Hultsfredsbon häktades i oktober för medhjälp till mord. Då satt han redan häktad för grovt narkotikabrott i Hultsfreds kommun.

Tio dagar efter mordet på gängledarens mamma i Uppsala greps mannen och en annan man i Hultsfreds kommun. I en bostad hittades nära ett kilo amfetamin som männen hade för avsikt att sälja. 

I januari dömdes Hultsfredsbon till fängelse i fyra år för det. Han dömdes också tidigare i år för stämpling till mordbrand sen han anlitat en 45-åring från Hultsfreds kommun för att utföra en mordbrand i Huddinge söder om Stockholm. Även det i september förra året. Tidigare har han även dömts för grovt penningtvättsbrott.

Nu riskerar hans fängelsestraff att späs på ytterligare.

Han är alltjämt skriven på en adress i Hultsfred kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!