Misshandelsdömd slipper fängelse – men ska betala 49 000 kronor

I somras misshandlade Hultsfredsbon en kvinna i hennes bostad och gjorde våldsamt motstånd mot två poliser. Nu har tingsrätten meddelat sin dom.

Misshandeln inträffade i en bostad i Hultsfred för en månad sedan.

Misshandeln inträffade i en bostad i Hultsfred för en månad sedan.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2024-09-17 12:14

Den 18 augusti beordrades en polispatrull till en adress i Hultsfred där en kvinna misshandlats av en manlig bekant. Kvinnan hade en svullnad i ansiktet och berättade att den berusade mannen slagit och sparkat henne. När poliserna försökte få kontroll på mannen gjorde han kraftigt motstånd.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har varken erkänt eller förnekat brott eftersom han inte minns händelsen. Han åtalades för grov misshandel och våldsamt motstånd, men döms nu för misshandel av normalgraden och våldsamt motstånd.

Kalmar tingsrätt bedömer att kvinnans uppgifter får starkt stöd av hennes skador och vad övriga vittnen berättat. Kvinnans skador är dock inte av sådan karaktär att misshandeln bör bedömas som grov. Mannens agerande har varit "oprovocerat och karakteriserat av relativt ohämmat våld", vilket rätten ser allvarligt på. Samtidigt har det inte varit "sådant särskilt hänsynslöst och rått våld" att det bör leda till att brottet rubriceras som grovt.

Trots att straffvärdet uppgår till åtta månaders fängelse döms mannen till skyddstillsyn och 180 timmars samhällstjänst. Rätten konstaterar att han är tidigare ostraffad och att gärningen "framstår som en engångsföreteelse föranledd av psykisk ohälsa och ett alltför stort alkoholintag".

Vidare döms mannen att betala 28 100 kronor i skadestånd till kvinnan för kränkning samt sveda och värk. Han ska även betala en avgift på 1 000 kronor till brottsofferfonden och återbetala 19 681 kronor av rättegångskostnaderna till staten. Sammanlagt närmare 49 000 kronor, plus ränta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!