Hultsfredschaufför med i tv-serien Svenska Truckers

Amanda Kryeziu Westin, kranbilsförare på Jinert i Hultsfred, är en av deltagarna i årets säsong av realityserien Svenska Truckers. "Jag vill visa att jag älskar mitt jobb", säger hon.

När fjärde säsongen av Svenska Truckers nu visas på tv får tittarna komma nära Amanda Kryeziu Westin, som är en av 15-talet yrkeschaufförer som visar upp sina verkligheter ute på vägarna.

När fjärde säsongen av Svenska Truckers nu visas på tv får tittarna komma nära Amanda Kryeziu Westin, som är en av 15-talet yrkeschaufförer som visar upp sina verkligheter ute på vägarna.

Foto: Privat

Hultsfred2021-09-09 17:00

I den fjärde säsongen av Svenska Truckers är 24-åriga Amanda Kryeziu Westin från Hässmosshult utanför Vimmerby en av huvudpersonerna.

I programmet får tittarna komma nära henne och ytterligare ett 15-tal yrkesförare och se både nya profiler och gamla favoriters verklighet ute på vägarna. Med förhoppningen att locka fler till branschen.

– Det var min chefs dotter som kontaktade produktionsteamet och tipsade om mig. De hörde av sig och frågade om jag var intresserad av att söka in till programmet. Jag tänkte lite på det och så fyllde jag i en ansökan, sedan gick det snabbt, berättar Amanda Kryeziu Westin.

– Jag har tittat på programmet, det är inte så mycket kranar som varit med och det är vanligast att killar är med. Jag vill inspirera tjejer att söka sig till branschen, motiverar hon sitt beslut att medverka i Svenska Truckers, vars produktion i fjol fick tv-priset Kristallen för bästa realityserie.

Det var säsongspremiär i måndags på TV3 och Viaplay, man får dock vänta till någon gång framåt mitten innan Amanda kliver in i serien. Det är inte utan än att hon väntar spänt på hur hon ska framställas, erkänner hon.

– Man vet ju inte hur de klipper ihop det, man vill ju inte det blir komedi av det. Utan jag vill att de ska visa att det har respekt med sig, att man inte bara ställer upp en kran, svänger ut kranarmen och lyfter, utan att det är mycket att tänka på.

undefined
"Jag har tittat på programmet, det är inte så mycket kranar som varit med och det är vanligast att killar är med. Jag vill inspirera tjejer att söka sig till branschen", motiverar hon sitt beslut att medverka i Svenska Truckers.

När Vimmerby Tidning når Amanda Kryeziu Westin på telefon är hon på väg hem från Älvdalen, dit hon fraktat en 225 ton tung transformator, så ekipaget vägde 350 ton.

– Det är ett jättespännande jobb, ingen dag är den andra lik, säger Amanda som lämnade Gotland, där hon körde sopbil, för att bli en av tre kranbilsförare hos Jinert i Hultsfred.

Till tv-avsnitten med henne har teamet filmat både när hon kör i skogen, under ett arbete på reningsverket i Vimmerby och från Gotland, där hon byggde ihop en kran som ska lyfta vindkraftverk.

– Det jag allra helst vill, med att delta i programmet, är att visa att jag älskar mitt jobb, säger hon.

undefined
Det var säsongspremiär i måndags och någon gång framåt mitten kliver Amanda in i serien. "Det är också klart att jag ska medverka även i säsong fem", säger hon.

Redan innan den fjärde säsongen har sänts laddar Amanda Kryeziu Westin för inspelningen av säsong fem.

– Ja, det är klart att jag kommer medverka även i den. De vill jag ska höra av mig när jag har något spännande på gång, så vi får se vad det kan bli. Det vet man ofta inte förrän den dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!