Hultsfredsfestivalen blir dokumentär: "En otrolig resa"

Hultsfredsfestivalen blir dokumentär på SVT. Filmaren Hans-Erik Therus ska grotta ner sig i det digra materialet - och skildra den osannolika historien. "Jag fascineras mest av den underliggande kraften".

Hultsfredsfestivalen blir dokumentär. Filmaren Hans-Erik Therus har skrivit avtal med SVT, om att skildra den osannolika historien från en liten ideell förening till stor internationell festival.

Hultsfredsfestivalen blir dokumentär. Filmaren Hans-Erik Therus har skrivit avtal med SVT, om att skildra den osannolika historien från en liten ideell förening till stor internationell festival.

Foto: IAN SCHEMPER

Hultsfred2021-01-14 15:36

Det säger Hans-Erik Therus, när vi når honom på telefon i en paus i klippningen av den film han håller på med just nu.

– Jag håller som bäst på att färdigställa en dokumentär om bandet Union Carbide Productions. Det var i samband med en av bandets återföreningsspelningar som jag först träffade Per Alexanderson och Gunnar Lagerman, som var bandets bokare, säger Hans-Erik Therus. Det var i samband med att jag träffade dem, som jag tänkte att nästa film skulle handla om Hultsfredsfestivalen.

Han visar sig ha egna, starka minnen från när festivalen var ung och nu ska han ge sig i kast med den, som han säger, nästan övermäktiga uppgiften att koka ihop nästan tre årtiondens festivalhistoria till en dokumentär.

– Min magkänsla är att den kommer bli jättebra. Det är en otrolig resa. Utöver den underliggande kraften som blir när folk går samman på det här sättet, fascineras jag mest av entusiasmen som gjorde att man lyckades hitta vägen till att lyckas. Det är spännande att festivalen växte så fruktansvärt mycket.

Han kan inte presentera ett färdigt upplägg. Helt enkelt för att det inte finns något. Men han vet att han kommer utgå ifrån de fyra som beskrivs som grundarna: Håkan Waxegård, Gunnar Lagerman, Putte Svensson Sahlin och Per Alexanderson.

– Vi har träffats i Hultsfred för inledande intervju och pratar mycket i telefon, säger Per Alexanderson, och förklarar varför han välkomnar initiativet:

– Det har filmats professionellt, från 1990-talet till "the bitter end". Material som jag tycker behöver visas. Det lär bli en kavalkad av en resa som är otrolig, inser man när man tittar i backspegeln. Från en liten, ideell förening till en stor internationell festival. Personligen känns det skönt att få det bekräftat att det var en otrolig resa.

Putte Svensson Sahlin väljer att beskriva festivalen och Rockparty som "en del i samhällsutvecklingen".

– Det är inte första dokumentären om festivalen, men SVT brukar göra bra seriösa grejer, så det här känns lovande, säger han. 

Vad hoppas du att filmen ska spegla?

– Vad festivalen stod för och vad som skiljde Hultsfred från annat, känslan bakom och att den drevs med hjärtat. Det är förklaringen till hur ett litet samhälle kunde åstadkomma något så stort. 

Stefan Ölvebring är chef för Svenskt Rockarkiv där Hans-Erik Therus kommer tillbringa åtskilliga timmar med researcharbete.

– Jättekul att det ska göras en dokumentär igen, och att vi får vara med och plocka fram allt material. Det finns omkring 2 000 timmar festivalfilm i arkivet. Mycket av det har aldrig visats, så jag hoppas det kommer grävas rejält och visas film som inte visats tidigare.

Hans-Erik Therus har skrivit avtal med SVT och dokumentären planeras ha premiär våren 2022.

Hans-Erik Therus dokumenterar bandet Union Carbide Productions spelning på Gröna Lund.
Hans-Erik Therus dokumenterar bandet Union Carbide Productions spelning på Gröna Lund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!