Bo Lundwalls åkergroda bland Europas vackraste frimärke

Konstnären Bo Lundwalls frimärke med åkergrodan, har tagit silver i en stor omröstning med temat Europas vackraste frimärke 2021.

Bo Lundwalls åkergroda föll folket i smaken. Hans senaste frimärke för Åland Post har hedersamt röstats fram till en silverplats, när Europas vackraste frimärke 2021 utsetts. "Lite pekar jag fingret åt svenska posten", säger han.

Bo Lundwalls åkergroda föll folket i smaken. Hans senaste frimärke för Åland Post har hedersamt röstats fram till en silverplats, när Europas vackraste frimärke 2021 utsetts. "Lite pekar jag fingret åt svenska posten", säger han.

Foto: Privat/Charlotte Madestam

Hultsfred2021-10-18 14:00

Bo Lundwall berättar att han blev rejält överraskad när han fick se sitt frimärke föreställande åkergrodan ta topplacering i den nyligen genomförda omröstningen.

– Jag tittade på de 53 bidragen med mycket gulliga däggdjur och tänkte att "en groda kanske inte är lika poppis", förklarar han, så det var främst därför jag blev så överraskad.

– Fast jag tycker i och för sig att grodor är söta och ser roliga ut, lite småtrumpna sådär, när man tittar på dem på nära håll som jag gjorde inför att jag skulle måla frimärket. Och just åkergrodan är väldigt vacker, speciellt hanen under lektiden.

Varför tror du, att din åkergroda gillas så mycket?

– Jag tycker att jag lyckats bra med själva designen, den har ju en avgörande betydelse speciellt i det lilla formatet ett frimärke är. Det gäller att tömma ut så mycket av designuppläggning som möjligt. Så kan det ju vara, att de tycker det är spännande med en groda också.

Frimärket släpptes i maj och är Lundwalls 15:e han målat åt Åland Post. Det ingår i en serie Europafrimärke med temat utrotningshotade djur.

undefined
Bo Lundwall får också förtroendet att göra "förstadagsbrevet". "Jag ville inte upprepa mig och tyckte det var roligt att visa mer av deras miljö och de framfusiga hanarna som flockas kring en hona", beskriver han motivet.

Vad kan det här komma att betyda för dig som konstnär?

– Jag tror framför allt att jag hamnar på tio i topplistan på åländska postverket. Det borde även betyda att jag hamnar bra till, för nästa uppdrag åt dem. Lite pekar jag finger åt svenska posten, som jag målat sju frimärken åt, men inget sedan 1996. De får skylla sig själva, tillägger han och skrattar.

– Skämt åsido, det vore roligt att få göra ett åt dem igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!