Hultsfredslaget topp åtta i landet

Förstalaget är klara för finalen och tar sig in på Topp 8-listan i landet. Och andralaget stupade i kvalet till samma final.

Lagledaren Gustav Borgengren och läraren Christoffer Frick ser fram mot finalen i Uppsala om ett par veckor.

Lagledaren Gustav Borgengren och läraren Christoffer Frick ser fram mot finalen i Uppsala om ett par veckor.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-05-06 21:00

På skolan finns dessutom ett lag som tävlar i seriesystemet. Och där är siktet inställt på Elitserien.

E-sportprogrammet på Hultsfreds Gymnasium skördar framgångar i Gymnasieligan, den stora rikstäckande tävlingen för gymnasieskolor.

Förstalaget, med Kalle Johansson, Oskar Karlsson, Gustav Hultgren, Kevin Albertsson och Martin Pettersson har sedan tidigare kvalat in till finalen och nu i fredags kväll var det lag två som var i elden.

Laget, som består av William Borg, Albin Nordqvist, Albin Frick, Isak Johansson och Noah Nilsson snubblade så att säga på mållinjen i kvalet och blev utslagna.

Det betyder dock inte att de går miste om Uppsalaresan om några veckor. De hänger med, tillsammans med lagledaren Gustav Borgengren och avbytarna Hugo Hedenberg och Alexander Borg för att heja fram förstalaget.

– Jag tror nog att vi har goda chanser att ta hem förstapriset och pengarna, säger Gustav Borgengren. Vi vann ju nästan mot de som till slut vann kvalet.

20 000 kronor står på spel.

Och till finalen hinner laget dessutom bli än mer samspelt.

– Vi hade tränat en del tillsammans tidigare, säger Gustav Borgengren, men aldrig tävlat.

Men trots det lyckades de slå sig in bland de åtta finallagen. En bedrift i sig.

– Jag är otroligt stolt över vad de har åstadkommit, säger läraren Christoffer Frick, det är roligt att se hur de står sig mot andra skolor i landet.

Förutom de här båda lagen som tävlar i Gymnasieligan, finns det också ett lag som tävlar i seriesystemet. I division ett, för att jämföra med fotbollen.Och i ettan håller sig laget på en topp femplacering. Men siktet är inställt mot elitserien.

– Men det kräver ganska mycket, säger Gustav Borgengren, tre, fyra timmars träning om dagen vid skärmen.

Dessutom går det åt att hålla sig i fysiskt gott skick för att orka. En tävling kan innebära bra många timmar vid skärmen och det gäller att hålla flåset uppe. Minsta misstag kan bli förödande för både spelaren själv och för hela laget.

Så på den punkten skiljer sig inte E-sport från andra idrotter. Framgångar är inte gratis.

Lagen tävlar i Counterstrike, ett förstapersons skjutspel där två olika lag kämpar mot varandra. För det ena laget handlar det om att placera ut bomber, och det andra lagets uppgift är naturligtvis att försöka stoppa dem. Och med två skickliga lag, blir det många tuffa bataljer under en match.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!