– Folk är ibland dåliga på att observera matavfallskorgen och påsarna som kommer med tunnorna. Vi har fått in runt 200 korgar som följt med in i komprimatorn i sopbilen och sedan hamnat i glasåtervinningen, berättar avfallstekniker Lars Josefsson på Kejsarkullen.
– Vad folk lägger sitt matavfall vet inte jag. Korgarna är till för att det ska lufta runt.
Två skillnader
Matavfallskorgarna och monteringen av nya tunnor är två av de fåtal skillnader som personalen på Kejsarkullen märker av efter införandet av det nya sopsystemet. Detta trots att mångt mer soppor kommer till platsen.
– Sedan vi gick över till det nya systemet och fick uppdraget får vi in sopbilarna från även Vimmerby och Högsby kommun. Men inne hos oss blir det samma antal som kör in eftersom det är bara soporna som kommer från de gamla blandkärlen som töms här och det avfall som privatpersoner kommer med. De andra sopbilarna med fack ska i princip sköta sig själva, de har ett eget ställe att lämna på och kör inte igenom anläggningen.
Inte minskat
Att privatpersoner nu kan sortera sitt avfall hemma i trädgården har inte minskat strömmen av fullastade personbilar.
– Det är nu under semestertider som vi har högsäsong med och högt tryck. Så vi har inte märkt att det minskar med folk som kommer hit. Jag tror nog inte att det blir så senare heller, redan innan sorterade folk till exempel plast och glas på återvinningsstationerna i kommunen och kom inte hit med den sortens avfall.
Införandet av flerfackskärl i tunnorna tycker Lars personligen är bra eftersom det hjälper till att minska en negativ miljöpåverkan.
– Jag tycker att det är positivt att vi får det uppdelat så att inte allt bara bränns utan att det blir återvinning på det.