Hyresbesked kan komma när som helst

Fortfarande inget besked om de nya hyrorna hos AB Hultsfreds Bostäder. Redan innan jul körde förhandlingarna med Hyresgästföreningen fast.

Fortfarande inget besked om hyrorna. Förhandlingarna har gått i baklås och nu väntar man på besked från en oberoende ordförande.

Fortfarande inget besked om hyrorna. Förhandlingarna har gått i baklås och nu väntar man på besked från en oberoende ordförande.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-03-05 18:00

Positionerna mellan parterna är då så låsta att frågan gick vidare, men inte heller Hyresmarknadskommittén kunde lösa upp knutarna, utan ärendet gick vidare till en oberoende ordförande. Det tredje och sista steget. Den oberoende ordförande ska fatta beslut i hyresfrågan.

Redan från start stod hyresgäster och bostadsbolag långt ifrån varandra. Hultsfreds Bostäder gick in med krav på att få höja med 4,95 procent.

– Det är inget annat bostadsbolag i landet som krävt så mycket, säger hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg som gick in i förhandlingen med krav på oförändrad hyra.

Ett besked om hyrorna väntas dock komma när som helst.

– Det är fler ärenden än vanligt som gått vidare till oberoende ordförande i år, säger Åke Nilsson, ordförande i bostadsbolaget. Ett beslut där är överklagbart. Det är bara att acceptera hur det än blir.

Risken som han ser det, är att bolaget tappar höjningen under en period och att hyresgästerna riskerar en retroaktiv höjning. 

– Det finns dock en praxis för hur den hanteras, säger Åke Nilsson, det ska inte behöva bli någon jättesmäll för hyresgästerna.

– Det brukar gå till så att den retroaktiva höjningen tas ut stegvis, så man inte behöver betala hela höjningen på en gång,

Erik Malmberg betonar dock att det inte är säkert att det blir någon retroaktiv höjning. 

– Jag har sett olika lösningar både med och utan retroaktiv höjning, Det varierar från fall till fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!