Hyresförhandlingarna har kört fast

Parterna stod för långt från varandra. Förhandlingen om 2021 års hyror i Hultsfred har kört fast, och ärendet är överlämnat till Hyresmarknadskommittén.

Hyresförhandlingarna har kört fast. Ärendet är överlämnat till Hyresmarknadskommittén. Ett besked därifrån väntas i nästa vecka.

Hyresförhandlingarna har kört fast. Ärendet är överlämnat till Hyresmarknadskommittén. Ett besked därifrån väntas i nästa vecka.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-01-07 12:00

Bostadsbolaget AB Hultsfreds Bostäder gick ut med ett yrkande på 4,95 procents hyrshöjning. En nivå som hyresgästföreningen inte kunde acceptera och trots flera försök lyckades man inte hitta en nivå som båda parter kunde acceptera.

– Därför har ärendet nu gått vidare till Hyresmarknadskommittén, säger Erik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen. Vi väntar ett besked därifrån under nästa vecka.

De lokala förhandlingarna har kört fast.

– Vi anser att bostadsbolagets krav är alldeles för högt, säger Erik Malmberg. Han vill dock inte gå närmare in på vilka summor som man kan tänka sig gå med på.

– I det här läget vill jag ligga lågt med det, säger han.

Han berättar att den normala gången vid de här fallen, är att Hyresmarknadskommittén skickar ärendet tillbaka med ett krav på att parterna ska göra ett nytt försök att komma överens.

– Men lyckas det inte då heller kommer kommittén att ta ett beslut som vi båda har att rätta oss efter, säger Erik Malmberg. Så blev det vid den förra förhandlingen.

– Bostadsbolaget hade begärt att få höja hyran från första januari i år, säger Erik Malmberg vidare. Det gjorde man förra året också. Men då blev höjningen förskjuten och gällde från första februari i stället.

Så även om det går så långt att Hyresmarknadskommittén får fälla avgörande, så går det ganska snabbt ändå, tror Erik Malmberg, som räknar med något liknande i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!