Det var när glaspartierna plötsligt var tröga att öppna som felet upptäcktes på Sjövägen tre och fem, eller Sjöhagen som området heter.
- De båda husen har en annan konstruktion än de båda första, säger Nicke Wainebro. Byggentreprenören och leverantören av balkongelementen tycks inte ha pratat ihop sig kring konstruktionen, vilket fick till följd att balkongerna böjde ner sig av sin egen tyngd.
Stöttat upp med pelare
Nu har balkongerna stöttats upp och två permanenta pelare placerats i vardera uterum, hos varje hyresgäst på nedre botten.
Innan dess tvingades dock hyresgästerna leva med två stämp under en lång tid. Så nu kräver man kompensation med motiveringen att "man tvingades ha två rostiga järnrör i vägen".
- De skymde sikten och gjorde att uterummen inte kunde brukas på det sätt vi betalat för. Under den tiden på året då det är som härligast att sitta ute fick vi inledningsvis inte ens gå ut på våra altaner eller balkonger, säger Elisabeth Pihl som är en av hyresgästerna.
Inte överens
I höstas fick hyresgästerna ett bud från Skanska, men det nöjer man sig inte med.
- De är villig att ge 500 kronor i kompensation per lägenhet. Det kan vi inte acceptera, utan vi krävde redan från början en månadshyra och det står vi fast vid, säger Elisabeth Pihl. Det tycker vi absolut att det kan vara värt.
Men det budet ställer sig varken bostadsbolaget eller Skanska bakom.
- Nej, så mycket tycker varken Skanska eller vi är skäligt, säger Nicke Wainebro. Så nu ska vi ha ett möte med hyresgästerna på fredag, så hoppas jag att vi ska komma överens då.
Skanskas projektchef Fredrik Nilsson säger så här till tidningen:
- Vi åtgärdade felet så fort vi kunde, och är beredda att betala ut en ersättning, som en goodwill. Leverantören Finja har åtgärdat sina brister i samarbete med oss och vi står för kompensationen. Vi har lyssnat på bostadsbolaget och utgått från deras förslag, det är de som är vana att hantera den här typen av frågor.