Dyrare värme pressar upp hyrorna

"De höjde priset på fjärrvärmen med åtta procent vid årsskiftet. Och nu har de aviserat en ny höjning med 33 procent". Det har fått fastighetsägaren från Hultsfred, Dan Edlund att reagera.

Zaagshuset i centrala Hultsfred ägs av Dan Edlund från Vimmerby, som nu tar strid för att minska fjärrvärmekostnaden. "Det är väl drastiskt med en höjning på 33 procent", säger han.

Zaagshuset i centrala Hultsfred ägs av Dan Edlund från Vimmerby, som nu tar strid för att minska fjärrvärmekostnaden. "Det är väl drastiskt med en höjning på 33 procent", säger han.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-09-12 20:00

– Jag har räknat ut att det skulle behövas en hyreshöjning på fem procent bara för att kompensera för fjärrvärmehöjningen, säger Edlund. Till det kommer också stigande räntor, och andra kostnader.

Nu har Dan Edlund vänt sig till energimyndigheten för att få till en utredning om det verkligen är skäligt med en höjning med 33 procent, vilket P4 Kalmar var först att berätta om.

– Jag blir inte riktigt klok på deras argument, säger han, de hänvisar till ökade råvarukostnader, till investeringar och andra ökande kostnader.

Men som fastighetsägare ser han inte möjlighet att öka intäkterna i motsvarande grad.

– Det går inte att höja hyrorna motsvarande. Då finns det stor risk att tappa hyresgäster i stället.

undefined
Zaagshuset i centrala Hultsfred ägs av Dan Edlund från Vimmerby, som nu tar strid för att minska fjärrvärmekostnaden. "Det är väl drastiskt med en höjning på 33 procent", säger han.

Så det är med stor spänning han nu väntar ett besked om vad Energimyndigheten kommer fram till i sin utredning.

Dan Edlund är inte ensam om att reagera. Beskedet om den 33-procentiga höjningen. Även AB Hultsfreds Bostäder är på krigsstigen.

Som största kund hos fjärrvärmeverket har man lyckats få till en förhandling.

– Vi har fått till ett möte med Nevel, säger fastighetschef Mikael Pettersson.

– Visst jag förstår att råvarupriserna ökat, fortsätter han, det har det gjort för oss också. Men några 33 procent klarar vi inte. Vi har bara hyrorna som intäkter. Och hyrorna regleras av ett avtal med hyresgästföreningen.

Så bostadsbolaget sätter sitt hopp till att förhandlingarna med fjärrvärmeleverantören Nevel ska leda fram till en godtagbar lösning för båda parter.

Men Mikael Pettersson är hoppfull om att det ska bli så.

– Bara att vi fick ett möte med dem nu efter semestern, visar ju att de är resonabla, säger han.

Hultsfreds Bostäder har tagit hjälp av organisationen Sveriges Allmännytta i kampen.

Möjligheten finns också att vända sig till fjärrvärmenämnden om det inte går att komma överens på annat sätt. Helena Grybäck Svensson, vd i Hultsfreds Bostäder bekräftar att förhandlingar pågår.

– De är inte färdiga än så jag kan inte säga så mycket, säger hon.

Hon med att det skulle behövas en hyreshöjning i bolagets lägenheter på upp emot fem procent.

– Det är nästan hela utrymmet, säger hon, om man ser tillbaka på de senaste årens hyreshöjningar där det handlat om, 4-3,5 procent. Det vore bedrövligt om den här ökningen skulle äta upp hela utrymmet. Det skulle drabba hyresgästerna i form av minskat underhåll.

Per Ander, försäljningschef på Nevel, är inte direkt överraskad över att det har blivit reaktioner på den stora prishöjningen.

– Det räknade vi med, säger han, men vi har inget val.

Han berättar att bränslet till fjärrvärmen har ökat i pris med 100 procent på två år. Till stor del beroende på kriget i Ukraina.

– Men samtidigt betyder den låga kronan att många andra köper bränsle i Sverige, säger Per Ander. 

Så fjärrvärmebranschen har blivit tuffare, man sitter i kläm mellan leverantörer och kunder.

– Köper inte vi, så köper någon annan. 

Han bekräftar att höjningen står fast och den gäller sedan första augusti. Han bekräftar dock att det är några fall som gått vidare till fjärrvärmenämnden, för bedömning sedan några kunder valt att ta ärendet vidare. 

– Vi kan bekräfta att förhandling pågår med Hultsfreds Bostäder. Men jag förstår att många reagerar. Det är ju en stor höjning, avslutar Per Ander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!