I helgen välkomnas två nya präster

På söndag kommer Aspelands Pastorat att välkomna två nya präster. Eller rättare sagt en ny och en "nygammal".

Kjell Nilsson och Susanne Elssjö välkomnas på söndag som nya präster i Aspelands pastorat. Men fortfarande är det en prästtjänst ledig.

Kjell Nilsson och Susanne Elssjö välkomnas på söndag som nya präster i Aspelands pastorat. Men fortfarande är det en prästtjänst ledig.

Foto: Olof Carlson/Charlotte Madestam

Hultsfred2023-07-06 21:00

Det är Susanne Elssjö som är tillbaka i pastoratet igen. Det känns lite som att komma hem igen, tycker hon.

– Jag tjänstgjorde i en liten landsortsförsamling med två präster, men jag kände att jag kanske behövdes bättre på annat håll, och när Arja (Kyrkoherde Arja Bergström) ringde och frågade om jag ville tillbaka, så var det ingen tvekan, säger hon och förbereder sig nu på en "comeback" i Aspelands pastorat.

– Det ska bli roligt, säger Susanne Elssjö, som sedan några dagar är på plats som församlingsherde i Målilla med Gårdveda och Mörlunda församlingar.

Tidigare har hon haft samma funktion fast i Hultsfred och Lönneberga församlingar. Så även om det mesta är sig likt från tidigare, blir det ändå nya församlingar att lära känna.

Ny präst i pastoratet är också Kjell Nilsson, med rötterna på västkusten i Halmstad och Varberg. Men nu senast kommer han närmast från en tjänst i Malmö.

Men han är inte helt obekant med de här trakterna. Han har tidigare varit präst på Höglandet. Bland annat i Mariannelund och Hässleby kyrka.

– Jag började ju här som pastorsadjunkt, säger han, det var i Höreda utanför Eksjö. Jag bodde där i några år.

– Det ska bli spännande att lära känna den här trakten och människorna här.

Kjell Nilsson har ingen "egen" församling på samma sätt som Susanne Elssjö, utan kommer att jobba i alla pastoratets kyrkor.

– Det blir väl en del åkande, säger han. Men det blir spännande, många nya människor att träffa.

Inledningsvis bor han kvar i Malmö och veckopendlar till Hultsfred, men han räknar på sikt med att flytta hit.

På söndag kommer de båda nya prästerna att välkomnas i samband med söndagsgudstjänsten i Hultsfreds kyrka.

Och de är verkligen välkomna, betonar Arja Bergström. Med två nya präster kommer man ett stort stycke närmare vad stiftet har bestämt, att Aspelands pastorat ska ha fem präster. 

– Men nu ett tag har vi bara varit två. Ola Sandberg och jag. Det var tufft, det blev mycket arbete.

Men fortfarande finns det en prästtjänst kvar att besätta.

– Det finns de som visat intresse för den också, säger Arja Bergström, som ser att "prästläget" ljusnat betydligt i pastoratet den senaste tiden. 

Det har varit en lång process att rekrytera nya präster. Exakt hur lång, är dock svårt att säga, enligt kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl. Men det har tagit sin tid att komma hit där man är nu.

Susanne Elssjö är tillbaka i pastoratet igen.
Susanne Elssjö är tillbaka i pastoratet igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!