Skilda världar när Hultsfred tacklar värmeböljan

Vem har det egentligen bäst på sin arbetsplats när temperaturen utomhus ligger på omkring 34 grader? Frågan ställdes på sin spets i centrala Hultsfred under den varma torsdagen.

Ludwig Sundström och Therese Johansson uppskattar båda temperaturen på sina arbetsplatser.

Ludwig Sundström och Therese Johansson uppskattar båda temperaturen på sina arbetsplatser.

Foto: Markus Danielsson

Hultsfred2022-07-21 20:00

Vid lunchtid på torsdagen låg utomhustemperaturen i Hultsfred i närheten av 34 plusgrader. Temperaturen är helt klart en faktor som påverkar Ludwig Sundström från kommunalteknikförbundet ÖSK. Han är säsongsanställd för att sköta om Hultsfreds kommun blommor och övriga växter.

– När det är så här varmt gäller det att ta det så lugnt som möjligt samt dricka mycket vatten under arbetsdagen, säger Ludwig när Vimmerby Tidning träffar honom under ett soligt och varmt arbetspass.

undefined
Ludwig Sundström föredrar sol och värme framför mulen väderlek och regn.

Om du själv får välja, det här varma vädret eller mulet med regn?

– Då väljer jag helt klart det här alternativet. Jag gillar solen och värmen normalt sett, fortsätter Ludwig innan han börjar vattna en av de stora blomkrukorna utanför Valhall i Hultsfreds centrum.

Vattentanken på Ludwig Sundströms tjänstelastbil rymmer omkring 800 liter. Ludwig berättar att han under den varmaste perioden brukar vattna de kommunala blommorna och växterna mellan två till tre gånger i veckan.

– När det är svalare vattnar vi bara en gång i veckan, det brukar räcka normalt sett.

Malin Lockström är projektledare på kommunalteknikförbundet ÖSK. Hon berättar att det finns en form av prioriteringslista för hur Hultsfreds kommuns blommor och övriga växter ska hanteras vid varma temperaturer i luften.

– Det gäller att se vad som är känsligast och prioritera efter det. Vi har dels alla våra sommarblommor som är ettåriga men även perenner som också behöver ses över i värmen.

undefined
Therese Johansson uppskattar möjligheten att jobba i mejerikylen under värmeböljan.

En klar och tydlig motsvarighet till det varma jobbet som kommunal blomvattnare finner vi i Coop-butiken på gågatan i Hultsfred. I den butiken har Therese Johansson och hennes övriga arbetskamrater en riktigt behaglig arbetstemperatur. Förutom den svala temperaturen i själva butiksdelen kan personalen även gå in i kylrummet bakom mejerihyllorna om de vill ha ännu mer svalka under sin arbetsdag.

– Det är klart att man kan gå in här i mejerikylen om man vill, men då får man ju samtidigt passa sig så att man inte blir sjuk eller förkyld på kuppen, säger Therese Johansson när vi står och samtalar inne i mejeriavdelningen.

Therese fortsätter med att det under andra delar av året inte är alls lika svalt och behagligt att vistas inne i butikens mejeriutrymme.

– När det är kallt ute är det inte lika skönt här inne heller. Då måste man ju ha jacka på sig härinne, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!