I pandemins spår – fler vill bli egna företagare

Intresset för att bli sin egen chef är på topp i Hultsfred just nu. Samtidigt som många företag i olika branscher har det tufft, är det också många som vågar sig på att ta steget och starta eget.

Thomas Nilsson har varit i gång med sitt företag ett drygt år vid det här laget och han har fullt upp att göra. Han har rent av funderingar på att nyanställa.

Thomas Nilsson har varit i gång med sitt företag ett drygt år vid det här laget och han har fullt upp att göra. Han har rent av funderingar på att nyanställa.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-04-16 18:00

En av de som tog steget är Thomas Nilsson från Mörlunda, som startade företaget TN Glas och montage. Det visade sig bli en fullträff.

– Jag har haft fullt sedan dag ett, säger han, ja det är rent av lite för mycket att göra. Men det är bara roligt. 

Sedan starten sedan i mars förra året har företaget vuxit, och vid det här laget har Thomas Nilsson en anställd. Och mer kan det bli.

– Jag funderar på att anställa en till, ja kanske två, säger han. Men det får bli en till att börja med.

För Thomas Nilsson var det inte speciellt svårt att ta steget att säga upp sig från jobbet på ett bilföretag i Vimmerby för att starta eget.

– Jag har jobbat som utemontör tidigare hos Flex Fasadia i Hultsfred, säger han, och nu kände jag att jag ville ut igen. Det var helt enkelt dags, jag blir ju inte yngre så jag tyckte jag måste prova nu innan det är för sent.

Så han satte igång och det blev fullt upp från början och nu åker han runt i området och monterar glaspartier, dörrar och liknande.

– Jag har främst två uppdragsgivare jag jobbar åt, säger han.

Under hela förra året startades 10 procent fler företag i Hultsfreds kommun, än året innan. Det framgår av siffror från myndigheten Tillväxtanalys.

Samma språk talar Nyföretagarcentrums Nyföretagarbarometer, som berättar om en ökning med 21,9 procent i hela landet under februari månad.

Annelie Ohlsson på Hultsfreds kommuns näringslivsavdelning presenterar en lista på 102 juridiska personer som registrerades under förra året. Det handlar i stor utsträckning om nystartade företag, men här finns också några föreningar, och enskilda firmor som uppgraderats till aktiebolag

Det finns flera skäl till att intresset för nyföretagande har vuxit den senaste tiden, coronapandemin är en del i förklaringen, tror Harry Goldman som är vd i Nyföretagarcentrum.

– En del som bidrar till att nyföretagandet nationellt lyfter, säger han i ett pressmeddelande, är att vaccineringen kommit igång och många räknar med att restriktionerna ska lätta och samhället ska öppna upp. En annan bidragande faktor är att fler har förlorat sina jobb under pandemin, och därför startar eget.

Per Kågefors, näringslivsutvecklare på kommunen, berättar att den allmänna känslan också backar upp siffrorna. 

– Nyföretagandet ligger generellt sett högt i Kalmar län, och vi ligger med i toppen. Vi kan konstatera att pandemin inte har påverkat nyföretagandet negativt. Snarare tvärtom, säger han.

– Kanske är det så att många som varit permitterade har haft tid att tänka, och kommit fram till att det är rätt tid att starta sin butik, sin frisörsalong eller vad det nu kan vara. Det har på något sätt blivit lite lättare att våga ta steget. Att göra något som man tycker om och vill hålla på med, säger han.

De nya företagen i kommunen jobbar i en lång rad olika branscher. Inte minst i byggsektorn har det kommit till flera.

– Det är så att många ser vilken byggboom det är just nu. Och då är det många som hakar på, säger Kågefors.

Olika delar av hälsobranchen är också populära just nu.

Men det är inte bara nya företag som vädrar morgonluft, även de befintliga och etablerade företagen i Hultsfred satsar och utvecklar. 

– Det som händer ute på handelsområdet är väldigt spännande, säger Kågefors, och tänker på butiksetableringarna med Willys och Dollarstore som är på gång.

Pär Kågefors, näringslivsuvtvecklare tycker att den allmänna känslan i kommunen backar upp siffrorna i statistiken. Samtidigt som många företag kämpar och har det tufft, är det många fler som startar eget.
Pär Kågefors, näringslivsuvtvecklare tycker att den allmänna känslan i kommunen backar upp siffrorna i statistiken. Samtidigt som många företag kämpar och har det tufft, är det många fler som startar eget.
Nystartade företag

I Februari 2021 startade 7 853 företag i landet (En ökning med 21,9 procent.

I Hultsfreds kommun ökade nyföretagandet med 10 procent förra året

6 305 aktiebolag startades i riket

1 319 enskild firma, 195 handelsbolag  och 34 kommanditbolag.

Totalt under de två första månaderna  i år har 14 221 nya företag startats i landet. Det är 3,7 procent fler än under samma period förra året. Som var ett rekordår.

Källa: Nyföretagarbarometern

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!