Det har blivit mer och mer vanligt att hobbyodlare flyttar sina bin, inte minst till ljung. En anledning är att ljungdraget ligger sist på säsongen, en annan att många uppköpare betalar mer för ljunghonungen.
Exempelvis finns ett populärt område runt flygplatsen och ett i Mörlundatrakten, dit odlare gärna flyttar sina bin.
– Eller till rapsfälten i Kalmartrakten, där tonvis med honung produceras jämfört med att man kanske får 30-40 kilo här på hemmaplan, säger Bengt Linder.
Varningens finger
Det ökade intresset för att flytta bina får Bengt Linder att höja ett varningens finger.
Det är nämligen inte bara att flytta iväg bina.
– Planerar man en flytt är det viktigt att se till att sköta sina bin. Bina måste friskförklaras innan de ska flyttas över församlingsgränserna, så inte fler biodlare drabbas av amerikansk yngelröta. Vi hade exempelvis 14 samhällen i Kristdala i fjol som dömdes ut.
För att inte tala om den biodlare i Mönsterås, som dömdes till 20 000 kronor i böter, sedan han tagit sina bin från sin egen gård till länsbigården Ingelstorp utanför Kalmar.
Problemet var att mannen sedan flera år hade drabbats av amerikansk yngelröta i sina bigårdar och därför inte fått tillstånd att använda lådor från sin gård på grund av smittorisken.
– Följden blev att länsbigården drabbades av bisjukdomen, vilket ledde till sanering och inkomstbortfall, säger Bengt Linder.
Måste brännas
Smittan flyttar sig både fort och långt. Sporerna överförs från ett bi till ett annat och så tas smittan hem till ett nytt samhälle.
– Drabbas ett samhälle av amerikansk yngelröta måste bin och ramar med honung brännas. Dessutom måste alla samhällen inom en radie av tre kilometer måste besiktas efter ett utbrott, förklarar Bengt Linder, som uppmanar alla biodlare att tillkalla en tillsynsman om minsta tvekan finns.
Bengt Linder ska själv flytta ett samhälle från den egna odlingen i Norrhult.
– Snart flyttar jag ett samhälle till kryddträdgården i Kalvkätte. Precis som förra året ska vi göra en observationsbigård där, så folk kan lära sig mer om biodling. Och naturligtvis låter jag en bitillsynsman besikta mina bin först.