I startblocken – så kan du underlätta vaccineringen

Hälsocentralen står i startblocken, redo att börja vaccinera. Personer med hemtjänst och deras hushållskontakter står först i kön.

Här, på asyl- och flyktinghälsovården på Granitvägen, genomförs vaccineringen. "Vi börjar med personer med hemtjänst och deras hushållskontakter", berättar Ann Arvidsson och Karolina Stridh.

Här, på asyl- och flyktinghälsovården på Granitvägen, genomförs vaccineringen. "Vi börjar med personer med hemtjänst och deras hushållskontakter", berättar Ann Arvidsson och Karolina Stridh.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-01-20 06:00

På torsdag är det dags, då inleder hälsocentralen i Hultsfred vaccinationsarbetet mot covid-19.

– Vaccineringen sker på asyl- och flyktinghälsovården på Granitvägen, precis som när vi gav säsongsinfluensan, säger verksamhetschef Ann Arvidsson. Där har vi en in- och en utgång, för att undvika att folk möts.

De som berörs har fått ett brev hem och initialt gäller det de med någon form av hemtjänst, som kan ta sig till mottagningen, och deras så kallade hushållskontakter.

– Det betyder att maka/make till en som behöver hemtjänst också blir vaccinerade eftersom de båda har många kontakter i hemmet och därför har svårt att skydda sig, förklarar Karolina Stridh, vaccinationssköterska. Personalen kommer som nästa grupp, det ligger inte så långt bort.

Den här veckan, och de två nästkommande, får hälsocentralen 25 doser per vecka.

– Vi står och stampar i startblocken och vill vaccinera många fler, säger Karolina Stridh. Från vecka sex hoppas vi få betydligt fler doser, då räknar vi med att kunna ge uppemot 450 doser i veckan. 

Hur ser det ut med tillgången på personal?

– Vi behöver förstärkning utifrån, säger Ann Arvidsson. Vi har exempelvis pensionerade sjuksköterskor och sjuksköterskor från andra enheter som vill hjälpa till. Det kan dock bli så att viss annan verksamhet får stå tillbaka, för att frigöra personal.

– Men det lönar sig inte att vara för många som ger vaccinet heller, för det får inte bli trångt i lokalen, tillägger hon.

Vad bör man tänka på, för att underlätta ert arbete?

– Ett: Kom inte för tidigt, utan i så nära anslutning som möjligt till din tid för att inte skapa kö. Blir det för många som kommer samtidigt, blir det att vänta utanför. Två: Välj kläder som är lätta att ta av, välj särskilt inte finskjortan.

Till skillnad från vaccineringen mot säsongsinfluensan kommer inte sprutor att ges i samband med läkarbesök.

– Många hör av sig till oss med en massa frågor och oroas över hur länge de måste vänta på sin spruta. Vi har fått direktiv uppifrån och vädjar till folk att inte ringa om sådant, utan vi kommer att kommunicera ut information löpande via 1177.se, om när det är dags för nästa grupp.

Under måndagen blev det klart att gruppen 70+ kommer få personliga brev i början av februari om hur de ska boka sig.

– Vaccineringen av den gruppen startar andra halvan av februari, om regionen får de leveranser vaccin som utlovats. 

Karta: Asyl- Och Flyktinghälsovården Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!