Ihjälsparkade igelkottar väcker avsky

Vid stationshuset låg ytterligare en igelkott död, som de misstänkta personerna uppges ska ha sparkat mot en dörr, enligt vittnen.
Vid stationshuset låg ytterligare en igelkott död, som de misstänkta personerna uppges ska ha sparkat mot en dörr, enligt vittnen.

En händelse i helgen, där två personer sparkade ihjäl två igelkottar, har fått många att visa sin avsky på sociala medier. "Det var brutalt och hänsynslöst", säger ett ögonvittne till händelsen.

Hultsfred 2 september 2019 18:00

Natten till lördagen sparkade två personer ihjäl två igelkottar vid stationen i Hultsfred. Något som uppmärksammades av flera vittnen.

– Jag uppfattade inte först att det var en igelkott, utan trodde det var en burk eller boll de sparkade på, från stationshuset, över järnvägen och längs strandpromenaden. Det handlar om en jädra massa sparkar, säger ett vittne som vi har pratat med.

– Men så såg jag att det var en igelkott och vid stationshuset låg det ytterligare en död, som de stått och sparkat mot en dörr.

Hur känner du idag för det du såg?

– Jag är extrem djurvän så jag blev tokledsen, det var hemskt. De visade ingen empati, ingen ånger utan skrattade bara rått. Usch, jag kan fortfarande höra skrattet i mitt huvud, säger hen och lägger händerna för öronen.

– Det handlar ju om djur som inte kan försvara sig.

Händelsen lades ut med text och bild på social medier och har fått ett oerhört stort genomslag. Inlägget har delats mer än 900 gånger och fått mer än 300 kommentarer från människor som upprörts kraftigt.

En polisanmälan är gjord.

– Vi har inlett en utredning om djurplågeri, men har ingen uppsatt som misstänkt så här långt, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn.

– Det rör sig om ett hemskt tilltag, som både fotograferats och filmats. Det var bra observerat. Tack vare det har vi goda förhoppningar att kunna identifiera personerna.

Vad riskerar de för straff om de fälls?

– Det beror lite på om de gjort något brott tidigare, men dagsböter skulle jag tro.

Alla vilda fåglar och däggdjur är fredade i hela landet enligt jaktlagstiftningen.

Man får aldrig utan tillstånd fånga, skada eller döda igelkottar.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa