Långt driftstopp och trasiga maskiner efter strömavbrottet

Det stora strömavbrottet i Hultsfred i veckan fick konsekvenser för flera lokala industrier. Ikea Industry tvingades att göra ett långt driftstopp och två av IAC:s maskiner gick sönder.

Produktionen på Ikea Industry låg nere fram till tisdagskvällen, ungefär ett dygn efter det omfattande strömavbrottet.

Produktionen på Ikea Industry låg nere fram till tisdagskvällen, ungefär ett dygn efter det omfattande strömavbrottet.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-07-11 19:00

Nyheten i korthet

  • Ett stort strömavbrott i Hultsfred drabbade flera lokala industrier, inklusive Ikea Industry och IAC. Strömavbrottet orsakade ett långt driftstopp och skadade maskiner.
  • Ikea Industry har rapporterat att många system, inklusive mätsystemet för utsläpp, slogs ut.
  • Ikea uppger att driftstoppet inte innebar någon säkerhetsrisk för personal eller lokalbefolkningen. IAC kunde återuppta produktionen inom fyra till fem timmar, men två maskiner behövde repareras.

Klockan 16.15 i måndags försvann strömmen hos flera tusen kunder i Hultsfreds kommun i samband med ett åskoväder. Eons arbete drog ut på tiden, och det dröjde till klockan 21 innan alla kunder hade fått strömmen åter.

Den som lyfte blicken mot Ikea Industrys skorsten, där det vanligtvis bolmar ut stora mängder vattenånga dygnet runt, kunde se att Hultsfreds största industri stod stilla.

undefined
Normalt sett är Ikea Industrys torkanläggning igång dygnet runt.

Företaget har anmält driftstoppet till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för Ikea Industry. Enligt anmälan var anläggningen strömlös fram till 21-tiden på kvällen, men stoppet blev betydligt längre. Strömavbrottet innebar att flertalet system slogs ut, däribland mätsystemet för utsläpp.

"Felsökning och återställningsarbete har pågått sedan igår kväll då vi fick tillbaka elförsörjningen, men fortfarande är ett flertal system ur funktion vilket innebär att siten fortfarande står still, dvs ingen produktion pågår", skriver Ikea Industry i anmälan som skickades till länsstyrelsen klockan 14.28 på tisdagseftermiddagen.

Länsstyrelsen har begärt svar från Ikea Industry på flera frågor kring driftstoppets eventuella risker för människors hälsa eller miljön.

Vimmerby Tidning har varit i kontakt med Ikeas pressavdelning, som uppger att driftstoppet inte innebar någon säkerhetsrisk för vare sig medarbetare eller boende i området.

"Produktionen låg nere fram till tisdagskvällen. Vi vill undvika så många oförutsägbara driftstopp som möjligt, men i det här fallet låg ett åskoväder bakom stoppet och det har vi ingen kontroll över. Vi har fullt förtroende för att vår elleverantör gjorde vad de kunde för att lösa strömavbrottet så snabbt som möjligt", skriver Ikeas pressavdelning.

undefined
"Det verkar som att Hultsfred är ett åskutsatt område", säger Dan Nilsson, vd för International Aluminium Casting (IAC).

Ikea Industrys granne, gjuteriföretaget IAC, drabbades också av strömavbrottet.

– Ett anmärkningsvärt påverkande driftstopp skulle jag kalla det för, säger IAC:s vd Dan Nilsson.

– När det inträffade slog maskinerna av. Två av maskinerna i bearbetningsdelen gick sönder för oss också. Vi fick kalla in reparatörer för att reparera dem. Det är olyckligt, men vi anklagar ingen för det. Det är bara tråkigt att det blir så.

Hur kunde maskinerna gå sönder?

– När det sitter bitar i och det körs och maskinen tvärt slår av mitt i en process är det inte bra. Det omedelbara externa stoppet gör att det kan gå sönder. 

Produktionen på IAC låg inte nere lika länge som på Ikea Industry, vars driftstopp pågick till tisdagskvällen.

– Så illa var det inte för oss, utan vi fick igång det inom fyra-fem timmar. Utom de här två maskinerna som var trasiga, dem har vi fått reparera, säger Dan Nilsson.

– Vi har bra medarbetare som ryckte ut och var på plats och gjorde nödvändiga säkerställanden så att det kom igång direkt, förutom de två maskinerna som gick sönder på kuppen.

Gör ni någonting för att säkra upp inför framtida strömavbrott?

– Ja, vår guru inom området på fabriken har sett till att servrarna har fått säkrare system. Han har uppdaterat servrarna. På så sätt har vi gjort en åtgärd.

undefined
Plannja i Järnforsen drabbades också av stopp i produktionen i samband med strömavbrottet.

Även Plannja i Järnforsen drabbades av stopp i produktionen i samband med strömavbrottet.

– Strömmen var tillbaka efter inte alltför lång tid, däremot blir det en del problem när saker och ting stannar, säger Jonathan Nejman, vd för Plannja, som konstaterar att både maskiner och larm påverkas av ett strömavbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!