Sedan 2005 har EU ett system för handel med utsläppsrätter. Syftet är att minska koldioxidutsläppen från industrier och andra verksamheter.
Varje år utfärdar EU omkring 1,5 miljarder nya utsläppsrätter, enligt Naturvårdsverket. Grundregeln är att företagen betalar för utsläppsrätterna, men EU delar också ut utsläppsrätter gratis till vissa företag och industrier som är utsatta för internationell konkurrens.
Företagen kan köpa och sälja utsläppsrätter mellan varandra. Det har Ikea Industry i Hultsfred gjort.
"Under början av räkenskapsåret 2022/2023 såldes överskjutande utsläppsrätter till ett värde av 210,6 miljoner SEK (253 000 antal sålda enheter)", skriver Ikea Industry Hultsfred AB i sin årsredovisning.
Vimmerby Tidning har sökt företaget för en intervju om försäljningen av utsläppsrätter.
"Vi tackar nej till en intervju. Utsläppen från vår verksamhet i Hultsfred fortsätter att minska. Vi använder endast biobaserad värme och förnyelsebar el i produktionen och alla interntransporter går på el eller biodiesel, vilket gör att vi inte varit i behov av de utsläppsrättigheter vi blivit tilldelade, skriver Ikeas pressavdelning och fortsätter:
"Vi har valt att sälja de överblivna utsläppsrättigheterna och investera intäkterna i sådant som kan främja och påskynda klimatomställningen, exempelvis ny teknik och nya tjänster. Vi har inte gjort några investeringar ännu, men ni är välkomna att återkomma längre fram."
Christian Thomann är forskare inom industriell ekonomi på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Utsläppsrätter är ett av hans forskningsområden.
– Att sälja utsläppsrätter behöver inte vara dåligt. Det betyder att man inte har haft så mycket utsläpp som man hade förväntat sig att ha. Det kan ha olika anledningar, säger Christian Thomann och tillägger att företaget kan ha minskat sin produktion eller använt sig av bränslen som ger mindre utsläpp.
De senaste tre åren har priset på utsläppsrätter ökat från omkring 20 euro till drygt 90 euro per ton koldioxid. 90 euro motsvarar drygt tusen kronor.
– Priset har stigit jättemycket, säger Christian Thomann som förklarar ökningen med att tilldelningen av utsläppsrätter har minskat, och kommer att minskas ännu mer framöver.
Är försäljning av utsläppsrätter en viktig intäktskälla för industrier?
– Jag vet inte hur stor intäktskälla det är just nu. Men på sikt kommer det inte att finnas någon fri tilldelning, så på sikt blir det en stor kostnadskälla.
Hur effektivt är systemet med utsläppsrätter för att minska utsläppen av växthusgaser?
– I vår forskning ser vi att priset är väldigt avgörande för hur mycket företagen släpper ut. Det är ett sätt att minska utsläppen, och det finns ingen indikation att det skulle vara ett dåligt system.
Christian Thomann konstaterar att det lönar sig att investera i ny teknik som minskar utsläppen, med tanke på de höga priserna på utsläppsrätter.
Använder företagen pengarna de får in från försäljning av utsläppsrätter till den typen av investeringar?
– Det är en bra fråga, det ska vi titta på i vår forskning.
Ser du några problem med att handla med utsläppsrätter?
– Om det görs i ett spekulativt syfte, om det är jättestora upp- eller nedgångar, skulle det kanske påverka företagens investeringsvilja. Just nu har vi har sett den här jätteuppgången. Men jag tror att incitamenten definitivt finns att investera i att bli mer koldioxidsnåla.