Det var snabba ryck när Peter Mowitz utsågs till tillförordnad vd i början av april – efter att den förre vd:n Klas Franzén lämnat företaget.
Med kort varsel fick 54-åringen från Trollhättan uppdraget att driva verksamheten i Hultsfred vidare.
– Känns det rätt tar man jobbet. Så har jag alltid gjort. Varje gång det finns en möjlighet så gäller det att passa på, säger Peter Mowitz som numera är permanent vd.
Han menar att Ikea Industry Hultsfred, som har över 300 anställda, är ett väldigt spännande företag.
– Dels har vi en spånplattetillverkning, dels tillverkar vi Pax-garderoben som är en ikonisk produkt inom Ikea. Det var spännande att ta sig an utmaningen med en fabrik som tillverkar spånplattor i Sverige samtidigt som vi håller på och bygger upp en ny fabrik för nästa generations Pax-garderober.
Peter Mowitz har jobbat inom Ikea sedan 2011. Han har bland annat varit operativ chef för anläggningar i Ryssland, Kina och Polen. Men den fasta punkten har hela tiden funnits i Trollhättan, där han fortfarande bor tillsammans med sin familj.
– Jag har bott i Sverige och rest fram och tillbaka.
Det är första gången han ställer upp på en intervju sedan han fick vd-jobbet i Hultsfred för ett halvår sedan. Vimmerby Tidning får dock inte träffa honom fysiskt, i stället görs intervjun digitalt via nätet.
Varför har du inte gett några intervjuer tidigare?
– Vi har fullt upp i fabriken, och det gäller att ha tid också. Det gäller att tajma upp saker, men det var väl bra att vi fick till det nu.
Varför hade du inte möjlighet ställa upp på en intervju på plats i Hultsfred?
– Det var effektivast att göra den via nätet.
Han tycker att det fungerar bra att vara bosatt i Trollhättan och jobba i Hultsfred, och har i dagsläget inga planer på att flytta hit.
Jobbar du på distans ibland från Trollhättan?
– Nej, det blir inte så mycket av den varan. Man vill vara på plats och ha närheten.
Hur har första halvåret som vd varit?
– Spännande, säger Peter Mowitz som konstaterar att de investerar 700 miljoner kronor i den nya garderobsfabriken, som ska invigas i februari.
– Planen under det kommande året är att rampa upp den i kapacitet. Historiskt har vi legat på tre miljoner garderober som vi tillverkar i Hultsfred. Planen nu är att vi ska gå från tre till sex miljoner garderober.
Vimmerby Tidning har tidigare rapporterat om 700-miljonerssatsningen. Men nu avslöjar Peter Mowitz att Ikeakoncernen ska göra fler jättesatsningar i Hultsfred framöver.
– Vi har fått ett investeringsbeslut på att investera i en ny folieringslinje så att vi kan gå till sex miljoner garderober. Vi har också investeringar för att bygga ut vårt färdigvarulager. Det händer en del saker.
Totalt sett handlar det om investeringar för flera hundra miljoner kronor.
– Hela den här satsningen med en ny folieringslinje och färdigvarulager är på 400 miljoner.
Är det utöver de 700 miljonerna som ni har satsat på den nya fabriken?
– Ja, säger Peter Mowitz som uppger att det nya investeringsprojektet drog igång i september.
– Tanken är att vi ska ha igång en folieringslinje om två år.
Folieringslinjen är anläggningen där spånskivorna folieras med pappersfolie.
– Det är själva ytan på garderoberna eller hyllplanen. En tunn pappersfolie som fästs på spånplattan.
Färdigvarulagret är tänkt att byggas ut med 10 000 kvadratmeter, men Ikea Industry har ännu inte sökt bygglov för projektet.
– Om vi ska gå från tre till sex miljoner garderober behöver vi mer lagerkapacitet.
Dessutom pågår en hållbarhetssatsning för att öka andelen återvunnet trä till 80 procent.
– Just nu har vi 30 procent returträ i processerna för att tillverka board.
I samband med satsningarna har företaget nyanställt personal för att driva projekt. Däremot krävs ingen större utökning av produktionspersonalen.
– Själva bemanningen i fabriken kommer nog att vara ganska stabil från tre till sex miljoner garderober. Självklart behövs mer folk runt om som supportar processerna, men vi har inga större nyanställningsbehov.
I Sverige planerar Ikea att börja sälja de nya garderoberna under första halvåret 2025.
Den 20 september meddelade ni länsstyrelsen att ni hade drabbats av ett haveri i er flishugg. Hur mycket har verksamheten påverkats av haveriet?
– Verksamheten har gått som normalt. Men vi har skickat in det till länsstyrelsen för att förbereda om vi skulle behöva göra någonting, säger Peter Mowitz som uppger att företaget använt en mobil flishugg under tiden som den vanliga huggen varit ur funktion.