Hultsfreds slätt var militärt övningsområde under många år, främst under perioden 1796–1918.
– Första gången de övade var 1685, men 1796 blev det fasta övningsplatsen för kungliga Kalmar regemente, säger Thorbjörn Svahn.
1796 fanns inte Hultsfreds samhälle.
– Vi brukar hävda att utan regementet och utan slätten så hade nog inte Hultsfred funnits. Det är själva upprinnelsen.
Nyligen gav länsstyrelsen tillstånd till ingrepp i fornlämningen Hultsfreds slätt, efter en ansökan från miljö- och byggnadsförvaltningen i Hultsfred.
– Rent formellt var det vi som skickade in ansökan, men det gjordes i dialog med Ikea, säger Frida Karlsson, planarkitekt på miljö- och byggnadsförvaltningen.
Varför var det ni som skickade in ansökan och inte Ikea?
– Främst är det för att vi håller i detaljplaneprojektet, eftersom det är en kommunal angelägenhet att detaljplanelägga. Det var en ansökan som behövdes för detaljplanen.
Länsstyrelsens beslut innebär att ytan på fornlämningen minskas med cirka 17 procent eller 23 hektar.
Att fornlämningen krymper kom som en överraskning för hembygdsföreningen.
– Vi kände inte till det. Det är en fullständig nyhet, det du säger till mig nu, säger Thorbjörn Svahn när Vimmerby Tidning läser upp beslutet.
Tycker du att ni borde ha blivit informerade?
– Jag kan väl tycka det, ja.
Samtidigt säger sig Thorbjörn Svahn ha förståelse för att det aktuella området behövs för Ikea Industrys verksamhet.
– Det har jag full respekt för.
Hur viktig är den här fornlämningen?
– Hultsfreds slätt är oerhört viktig för Hultsfreds historia. Men vilka lämningar som berörs av den här inskränkningen har jag ingen aning om.
Enligt länsstyrelsen är Hultsfreds slätt Kalmar läns största fornlämning med en yta på 132 hektar.
"Även efter den minskade fornminnesytan kommer Hultsfreds slätt vara länets största fornlämning och tillräckligt stor del av fornlämningen kommer att kvarligga för att förstå och uppleva den forna övningsplatsen", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.
Det berörda området ligger både norr och söder om Silverslättsvägen. På den södra delen har Ikea Industry fabriksbyggnader, parkeringsplatser och upplag, vilket innebär att fornlämningen redan är borttagen där.
"Den norra delen utgör fortfarande en öppen yta, men banades av i samband med en musikkonsert då platsen skulle användas som parkeringsyta. Då förstördes spåren efter de kolbottnar som legat här och också eventuella spår efter de övningsaktiviteter som har ägt rum sedan 1600-talet", skriver länsstyrelsen.
Trots att eventuella spår av övningsplatsen är förstörda menar länsstyrelsen att det finns en pedagogisk poäng i att även fortsättningsvis ha ytan öppen – för att man ska förstå att det utgjort ett övningsområde.
"Här bedömer vi dock att det är av högre vikt att IKEA Industry Hultsfred AB kan fortsätta att expandera och bedriva sin verksamhet. Så även här släpper länsstyrelsen fornminnesskyddet och tillåter exploatering enligt ansökan."
Vad planerar ni att använda det aktuella området till?
"Planen är att flytta infart, vakt och lastbilsparkering till området. Detta kan tidigast påbörjas när den nya detaljplanen godkänts, vilket vi hoppas sker under 2025", skriver Oscar Ljunggren på Ikeas pressavdelning till Vimmerby Tidning.
Företaget vill också ta över en del av Silverslättsvägen.
"För att kunna använda vår mark norr om Silversättsvägen är det en förutsättning att vägen kan stängas av. Både på grund av säkerhetsskäl för obehöriga och för att vi ska kunna röra oss obehindrat inom området. Målet är därför att köpa den delen av vägen som angränsar till vår mark", skriver Oscar Ljunggren.
Kommunens förhoppning är att den nya detaljplanen ska kunna antas under första delen av 2026. Men först ska ytterligare ett samråd genomföras.
– Vi har för avsikt att gå ut med ett nytt samråd under det här året. Vi har bland annat utökat planområdet lite sedan förra samrådet, säger Frida Karlsson.
Hur mycket har ni utökat planområdet?
– Främst har vi utökat det något norrut mot Silverån. Tanken just nu är inte att det ska bli ny verksamhetsmark norrut, utan det ska bli naturmark för att jobba med strandskydd och naturvärden. Vi kommer även att utöka det en aning österut som det ser ut just nu, på andra sidan järnvägsområdet, för att kunna hantera dagvatten.
Tolv yttranden lämnades in till kommunen under förra samrådet, som hölls 2024.
– Det var tio yttranden från statliga eller kommunala remissinstanser och två från privatpersoner, säger Frida Karlsson som uppger att myndigheterna bland annat ville se kompletterande utredningar med koppling till geoteknik och dagvatten.
– Från de privatpersoner som yttrade sig var det ena yttrandet neutralt till att man stänger Silverslättsvägen. Det andra var negativt till det.
Hembygdsföreningen kände inte till att fornlämningen skulle minskas. Hur kommer det sig att ni inte har informerat hembygdsföreningen?
– Vi har följt den formella processen och ansökt till länsstyrelsen. Det finns ingenting som säger att vi ska informera föreningar i samband med den typen av ansökningar.
Thorbjörn Svahn berättar att resterna av den gamla övningsplatsen är betydligt fler på andra delar av Hultsfreds slätt.
– Där är det mycket mer spår, och nu röjs det på området så man ser spåren mycket bättre dessutom, säger han.
Vad är det för typ av spår som finns kvar?
– Det finns grundstenar och det finns utmärkt var byggnader har stått och så vidare. Och det finns skyttegravssystem och en och annan byggnad kvar från tiden.