Ikeas utsläpp hotar miljön i Hulingen: "Skyldiga att anmäla"

Ikea Industry bryter mot sitt miljötillstånd i Hultsfred. Flera mätningar visar att utsläppen av partiklar som så småningom hamnar i Hulingen är betydligt högre än tillåtet.
– 2024 är samtliga mätvärden över det som står i villkoret, säger Maria Almstedt, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Hulingens ekologiska status har klassats som god. Det finns ett förbud mot att försämra och äventyra statusen i vatten enligt EU:s vattendirektiv.

Hulingens ekologiska status har klassats som god. Det finns ett förbud mot att försämra och äventyra statusen i vatten enligt EU:s vattendirektiv.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-10-19 07:00

Nyheten i korthet

  • Ikea Industry i Hultsfred anklagas för att bryta mot sitt miljötillstånd, med utsläpp av partiklar som överstiger tillåtna nivåer och riskerar att skada Hulingen.
  • Länsstyrelsen anmälde Ikea Industry för miljöbrott och otillåten miljöverksamhet i september, men åklagaren lade ner förundersökningen några dagar senare.
  • Företaget har tidigare bötfällts för brott mot miljöbalken och fick då betala 150 000 kronor.

Den 11 september gjorde länsstyrelsen en åtalsanmälan mot Ikea Industry Hultsfred. Anmälan gällde miljöbrott och otillåten miljöverksamhet.

– Som tillsynsmyndighet är vi skyldiga att skyndsamt lämna in en anmälan om misstanke om brott. Det är inte vi som bedömer det slutligen, utan vi är bara skyldiga att flagga för det om vi misstänker någonting, säger Maria Almstedt.

undefined
"Det kan bli aktuellt med ett föreläggande om åtgärder för att uppfylla villkoret. Men inget är beslutat ännu", säger Maria Almstedt, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Men redan den 16 september beslutade åklagare att lägga ner alla förundersökningar i målet.

"Det kan antas att åtal för brottet inte skulle komma att ske till följd av en bestämmelse om åtalsunderlåtelse i 20 kapitlet rättegångsbalken", skriver kammaråklagare Lars Magnusson i beslutet.

Vidare nämner åklagaren att Ikea Industry Hultsfred i somras fick ett strafföreläggande för annan brottslighet.

"Den företagsbot som då bestämdes är tillräcklig för att omfatta också den nya brottsligheten."

Bolaget fick betala 150 000 kronor i böter för brott mot miljöbalken, eftersom fabrikens utsläpp av ämnet formaldehyd till luften varit för höga vid flera tillfällen under 2022–2023.

Länsstyrelsens anmälan gällde dock en helt annan typ av utsläpp, "suspenderande ämnen i recipienten".

– Det är partiklar i vatten, säger Maria Almstedt.

Industriföretagets miljötillstånd säger att den typen av utsläpp inte får överstiga tio milligram per liter efter rening. Dagvatten från hårdgjorda ytor samt spolvatten från torkar och sikt måste passera en sedimentationsbassäng innan vattnet skickas vidare till kommunens dagvattenledning, som går till sjön Hulingen.

– 94 procent av alla provtagningar ska klara det som står i villkoret, och det gjorde inte de här provtagningarna, säger Maria Almstedt.

undefined
Ikea Industry tillverkar garderober och spånskivor i sin fabrik i Hultsfred. Företaget har tidigare haft problem med för höga utsläpp av det cancerframkallande ämnet formaldehyd.

Utsläppen är rejält mycket högre än vad som är tillåtet, enligt de mätvärden som Ikea Industry har rapporterat in till länsstyrelsen. Det gäller både för 2024 och flera tidigare år.

– 2024 är samtliga mätvärden över det som står i villkoret, utifrån hur vi tolkar deras redovisning.

Maria Almstedt tar några exempel på mätvärden från årets provtagningar:

– 180 milligram per liter, 27 milligram per liter, 81 milligram per liter. Det är mycket över det som står i tillståndet.

Hur vanligt är det att en industri överskrider gränsvärdena så pass mycket?

– Jag kan inte svara på det, men det är någonting man inte ska. Man har villkor av vissa skäl – man ska skydda vatten och luft och så vidare.

Almstedt uppger att länsstyrelsen nu kommer att se till att Ikea Industry vidtar åtgärder för att reningen av dagvattnet ska fungera.

– Vi för en dialog med bolaget om detta.

Kan det bli aktuellt med ett föreläggande?

– Det kan bli aktuellt med ett föreläggande om åtgärder för att uppfylla villkoret. Men inget är beslutat ännu. 

undefined
Hulingens ekologiska status har klassats som god. Det finns ett förbud mot att försämra och äventyra statusen i vatten enligt EU:s vattendirektiv.

Enligt länsstyrelsen kan utsläppen påverka den ekologiska statusen i Hulingen.

– Det finns ett skäl till att det här villkoret finns. Det ska inte vara för mycket suspenderande ämnen som kan påverka recipienten.

Om Hulingen redan har påverkats kan Maria Almstedt inte svara på, men hon ser risk för negativa konsekvenser på sikt.

När det gäller utsläpp av formaldehyd uppger Almstedt att Ikea Industry numera håller sig under gränsvärdet. Det beror på att gränsvärdet har höjts från 10 till 20 milligram per normalkubikmeter.

– De har ansökt om ett mildare värde för formaldehyd och fått dispens.

Vimmerby Tidning har sökt Ikea Industry för en kommentar.

Ekologisk status

Ekologisk status ger en bedömning av status för växt- och djurarter jämfört med ett referensförhållande. Det finns olika orsaker till att vattenförekomster i sjöar och vattendrag inte uppnår god status. Problembilden ser olika ut beroende på var i Sverige en vattenförekomst är belägen och vilken påverkan den utsätts för. Övergödning, försurning, fysiska förändringar och miljögifter är de vanligaste miljöproblemen som påverkar vattenförekomsters ekologiska förhållanden negativt.

Källa: Vatteninformationssystem Sverige (VISS)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!