Industritekniker först ut med examen

"Det har varit väldigt lärorikt" tycker Inger Guilotte från Vena, som trots att hon inte saknar industrierfarenhet valde att haka på när den här utbildningen drog igång.

Det är snabba ryck. Examen på fredagen, och på måndag börjar jobbet i Järnforsen för Inger Guilotte och Agné Vitkauskaite, som gjort sin praktik på Plannja.

Det är snabba ryck. Examen på fredagen, och på måndag börjar jobbet i Järnforsen för Inger Guilotte och Agné Vitkauskaite, som gjort sin praktik på Plannja.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-05-28 20:00

Det var för 20 veckor sedan som Inger Guilotte och de åtta andra deltagarna startade utbildningen. Och riktigt som planerat har det, av kända skäl inte blivit. För även om största delen av tiden tillbringats ute på arbetsplatserna, så har det också blivit en hel del hemmastudier.

– Men det har bra det också, tycker Inger Guilotte, som med sin industrierfarenhet kommit att bli lite av en extralärare för de lite yngre klasskamraterna.

undefined
Klassfoto. Efter 20 veckor med praktik och hemmastudier är deltagarna klara med sin utbildning. Åtta av nio går direkt ut i arbete.-

– Jag har ju gått en CNC-utbildning tidigare, så det här blev lite av en repetition för mig. 

Det är snabba ryck som gäller, efter examen på fredagen, börjar hon sommarjobbet på Plannja på måndag. Och beskedet om det fick hon på torsdagen.

Samtidigt börjar också klasskompisen Agné Vitkauskaite på samma ställe, om än på ett annat skift. 

undefined
Ali, en av deltagarna i utbildningen blev glad över rosen, som rektorerna Aina Kalle och Linda Ungsäter delade ut på examensfirandet.

Under de här 20 veckorna har eleverna jobbat ihop 400 gymnasiepoäng, berättar vuxenutbildningens rektor Aina Kalle. 

– 70 procent av tiden har de tillbringat ute på arbetsplatserna, säger hon, Plannja, Järnforsens Mekaniska och Lönneberga Mekaniska har det varit i år som tagit emot eleverna.

– Den här utbildningen genomförs i samarbete med näringslivet, säger Aina Kalle, företagen har varit med och byggt upp den, och de är med hela vägen, genom att stå för både handledare och APL-platser. (APL står för ArbetsPlatsförlagt Lärande).

En ny omgång av den här utbildningen startar i höst, och då kommer än mer fokus att läggas på automatisering.

undefined
Examen på industritekniska programmet firades med smörgåstårta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!