Inför skolstarten: Här är förändringarna

Nu är det slut på hemmaplugget. När skolorna drar igång på allvar igen, den 18 augusti, ska gymnasieelever och vuxeneelver vara tillbaka på skolan igen.

1314 elever börjar grundskolan nu i augusti. Martin Snickars berättar om de förändringar som varit under sommaren.

1314 elever börjar grundskolan nu i augusti. Martin Snickars berättar om de förändringar som varit under sommaren.

Foto: Arkiv

Hultsfred2020-08-11 06:00

– Men det kräver en del planering, säger barn-och utbildningschefen Martin Snickars.

– Vi har gjort en del anpassningar i lokalerna.

För att möta coronarestriktionerna har det blivit en hel del ommöbleringar i skolan. Det får inte bli för trångt. Dessutom finns anslag lite varstans för att påminna om riskerna. Likaså kommer undervisningen vid kommunala musikskolan att rulla gång igen, efter att verksamheten varit satt på paus sedan i påskas. Men nu blir det annat ljud i skällan.

Men de riktigt stora förändringarna sker nere på Lärcentrum, där den gamla restaurangdelen som bäst byggs om till skollokaler, såväl klassrum som gemensamhetslokaler ska få plats.

– Vi behöver mer utrymme där, säger Snickars. Det kommer att bli bra lokaler när de blir klara.

Målet är att det ska vara klart i september, när Campusverksamheten kommer i gång på allvar. Förutom de tidigare utbildningarna så kommer det också att starta två nya. Eller snarare en nygammal. För i höst återkommer Music&managementutbildningen på högskolenivå tillbaka till Hultsfred efter att ha varit vilande en period. En annan nyhet i höst är utbildningen för Redovisningsekonomer som drar igång.

– Sedan ska vi inte glömma starta eget-kursrum, säger Martin Snickars.

När det gäller förskolan har det varit mycket diskussioner i sommar, om hur man ska kunna leva upp till restriktionerna och undvika trängsel, berättar Martin Snickars. Det handlar om att hålla i och hålla ut.

I höst är det precis 1314 elever som börjar i grundskolan, från förskoleklass och upp till nian och här kommer verksamheten att rulla på som tidigare.

– En skillnad som kommer att märkas i klasserna, säger Martin Snickars, är att vi inte kommer att ha så många asylsökande barn i klasserna eftersom migrationsverket lämnat Hultsfred. Det kommer dock att finnas några på Emådalskolan i Mörlunda och på Albäcksskolan.

I höst sjösätts också en ny organisation på förvaltningskontoret. Två nya tjänster som verksamhetschefer tillsätts.En tjänst med övergripande ansvar för förskolan och en motsvarande tjänst på grundskolan. I gengäld försvinner två andra tjänster. 

– Det är arbetet med utveckling som ska ta ny fart igen, säger Martin Snickars, det har tagit en paus de senaste månaderna. Utvecklingsplanen för 2021 ska igång igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!