Inga har tusen tomtar i sin tvåa

Det finns de som åker till Mora för att träffa tomten. Eller till Santa Claus Village i finska Rovaniemi. Men Inga Johansson i Vimmerby behöver inte åka någonstans. Hennes hem är fyllt av tomtar, överallt.- Det är nog omkring tusen vid det här laget.Vi kanske ska tillägga att hon bor i en tvåa.

Hultsfred2012-12-08 05:05


De första tomtarna möter en redan när man kliver genom dörren hos Inga Johansson. Ett gäng står på parad i nyckelskåpet. Tomteparaden fortsätter genom hallen och när man kommer ut i köket är intrycket överväldigande.
"Nu gick du fel väg", säger Inga, som har mer att visa i vardagsrummet. När hon sitter här på kvällarna kan hon komma på sig själv att hon glömt bort att titta på tv:n. Hon har fullt upp att titta på tomtarna.

Nya varje år
I Inga Johanssons tomtepyntande, som alltid är klart till första advent, finns tradition och struktur. Samma procedur varje år. Tomtarna plockas upp från källaren, där de under den tomtefria säsongen fyller så gott som hela utrymmet i sina kartonger, och var tomte ställs på sin plats. Fast med viss modifikation. Det kommer ju nya varje år.
- I år har jag bara köpt 32 nya. Ibland blir det 50-60 stycken.
Och de nya måste ju också hitta rätt plats. Tomtarna grupperas så de passar ihop. Små för sig. Stora för sig. Karaktärer som matchar och tomtarnas göromål styr också placeringen.
- Jag kan ju inte ha en tomte som bakar på annat ställe än köket.
Sonen Stefan bidrar med nybyggda scenerier, hus och hyllor varje år, för att Inga ska kunna skapa miljöer. Därför finns numera allt från skidbacke med tågbana till upplyst stall och myshus i vardagsrummet.
- Sist byggde han en dansbana, så då var jag ju tvungen att köpa en massa tomtar som dansar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om