Nyheten om att Region Kronoberg pausar sin testning för allmänheten kom under onsdagen. Anledningen är att man slagit i taket för hur många tester som kan skickas på analys.
Vimmerby Tidning ringer upp Andreas Delphin, samordnare för covidtestningen i Region Kalmar.
– Tyvärr är det så olyckligt som det har varit ett tag nu, att det kan dröja ett par dagar innan man får tag på ett test. Men majoriteten får tag på test fort och får provsvar fort. Så jag ser åtminstone inte utifrån testkapaciteten att det skulle finnas något som gör att vi skulle behöva bromsa testningen för allmänheten, inte i dagsläget.
Region Kalmar analyserar en liten del av alla tester, mellan 2 000 och 2 500 tester i veckan, i sitt eget labb. Men den största majoriteten, mellan 15 000–16 000 tester, skickas till ett nationellt upphandlat labb och det är här som kapaciteten slår i taket och har gjort så ett tag enligt, Delphin.
– Jag har sagt länge att vi ligger i taket på den nationella kapaciteten och det är egentligen vårt enda problem kopplat till provtagning. Hade den kapaciteten varit större så hade det inte varit några som helst problem att testa fler, säger han och menar att det är svårt att utöka testkapaciteten eftersom både mer personal och apparater krävs.
Han beskriver ett annat problem som kommer ur att kapaciteten nått taket.
– I och med att testkapaciteten är i topp så slutar vi egentligen att nationellt kunna bedöma hur stegrande smittan egentligen är. Om bara x antal människor kan testa sig så får vi aldrig någon riktigt sann siffra över hur många positiva det faktiskt är. Så mörkertalet är förmodligen tämligen omfattande också.
Trots att det i dagsläget inte finns planer på att pausa testningen för allmänheten så måste Region Kalmar prioritera.
– Vi tvingas alltid prioritera. Just nu kan vi garantera provtagning till särskilt känsliga sektorer; typ vården och omsorgen. Så länge vi kan göra det så ser jag ingen större anledning till varför vi av kapacitetsskäl skulle tvingas sluta provta allmänheten, säger Andreas Delphin.
– Det viktiga är naturligtvis att vi kan provta patienter och brukare – de sköra, samt våra och kommunernas personal. Så länge vi har möjlighet att göra det så behöver vi inte göra inskränkningar på annat.