Ingen skolavslutning för niorna i kyrkan

Det blir ingen traditionell skolavslutning i kyrkan för eleverna på Albäckskolan. I stället firar de genom att ha en heldag med aktiviteter av annat slag.

Det blir ingen skolavslutning för Albäckskolan i Hultsfreds kyrka. Enligt elevernas önskan väljer man bort kyrkbesöket och har en aktivitetsdag i stället.

Det blir ingen skolavslutning för Albäckskolan i Hultsfreds kyrka. Enligt elevernas önskan väljer man bort kyrkbesöket och har en aktivitetsdag i stället.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-05-21 08:10

– Niondeklassarna, som ju har sin sista avslutning i grundskolan, kommer att vara i gymnasiets matsal i stället, säger Karolina Karlsson, rektor på Albäckskolan i Hultsfred. 

När det är sista avslutningen hör det till att det ska vara festligt och högtidligt, och det kommer det att bli även i den här matsalen. Kanske mer, eftersom man inte behöver förflytta sig till kyrkan.

Det blir både blommor och blomstertid, kanske någon mer sommarpsalm, en hel del annan musik, tal och stipendier. På samma sätt som det alltid brukar vara. Så det kommer att bli väl så traditionellt. Även om lokalen är annorlunda.

– Vi har bollat det här fram och tillbaka med eleverna och till slut landade vi i att det är så här vi vill ha det. Eleverna vill helst sitta tillsammans och umgås. Tidigare har inte niorna haft några uppgifter vid avslutningen, bortsett från att några hållit flaggorna. De har bara suttit i sina bänkar.

– Och vi ser gärna att föräldrar och andra väntar utanför och tar emot, säger Karolina Karlsson, som också berättar att hela konceptet är helt och hållet upplagt efter elevernas tankegångar.

Förra året blev det första gången som Albäckskolan inte firade avslutning i kyrkan. Men då var det pandemin och restriktionerna som tvingade fram andra lösningar.

– Och det kanske inte är så dumt med lite nytänk nu när det blir nystart, säger Karolina Karlsson. Men det finns inget som hindrar att vi är tillbaka i kyrkan nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!