Ingen brand – men kokande glykol

Under söndagsmorgonen inkom ett larm om brand i en industri i Hultsfred. Men när räddningstjänsten kom till platsen kunde man utesluta brand.

Ett larm om brand har inkommit till SOS alarm.

Ett larm om brand har inkommit till SOS alarm.

Foto: Erik Alfons Johansson

Hultsfred2021-10-10 08:50

Larmet inkom vid 08.34 på morgonen och gällde en befarad brand på företaget IAC.

Michael Hesselgård, räddningschef i beredskap berättade på morgonen att man misstänkte att det handlade om ett gasolutsläpp.

– Vi håller på och läcksöker. Vi tror att det har varit ett gasolutsläpp i fabriken. Vi har stängt av tillförseln av gasol och har en tekniker som ska kolla på anledningen. Inga skadade, ingen brand utan bara ett utsläpp av gasol, sa han strax efter klockan 9 på morgonen.

Utsläppet upptäcktes av ett par som var ute och sprang och fick se ett stort vitt moln och larmade där efter räddningstjänst då man trodde det var rök. Men räddningstjänsten har nu alltså kunnat utesluta brand. Utsläppte har inte skett inne i lokalen, utan i ett skåp som sitter på byggnaden på utsidan. 

Men senare visade det sig att det inte handlade om ett gasolutsläpp, utan det hela hade en annan orsak.

– Det var glykol som hade kokat i anläggningen, så det var inte gasol utan glykol, säger Hesselgård på söndagseftermiddagen.

Han fortsätter:

– Det var skönt att det inte var gasol. Det ser däremot likadant ut när det blir utsläpp. Men det var positivt att det inte var gasol. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!