I coronatider har efterfrågan på både torr- och färskjäst ökat dramatiskt, enligt Jästbolaget, som står bakom Kronjäst.
Något som bekräftas av Roberth Sundberg, handlare på ICA Krysset i Virserum. Där ökade försäljningen av jäst med 33 procent under mars månad. Och det trots att man bara får en leverans i veckan, istället för tre som man brukar.
– Jäst sägs inte vara en bristvara, men det blir ju det när det är så hög efterfrågan. Varuförsörjningen hinner inte med, säger Roberth Sundberg. Trots att vi satt en begränsning på ett paket per kund och tillfälle har vi haft gånger som jästen sålt slut på en dag.
Josef Abrahim på pizzeria Tre Kronor i Hultsfred märker också av att det blivit svårt att få tag i jäst.
– Jag har aldrig stått helt utan, säger han. Det finns, men inte som innan krisen kom. Idag lyckades jag få tag i fem paket, det var maxantalet jag fick köpa i butiken.
Hur många pizzor räcker det till?
– Knappt 800. Skulle jag bli utan har jag små knep. Använder man varmare vatten behövs inte lika mycket jäst och lägger man degen i varmare plast jäser den snabbare och bättre även med en lite mindre mängd jäst.
Handlare i kommunen vittnar om att de inte fått jäst på snart två veckor, bara någon kartong med den för söta degar.
Cecilia Gannedahl är kommunikationsdirektör på Orkla Sverige, som äger Jästbolaget. Vi lät henne besvara frågan som är på mångas läppar:
Hur ligger det till, är jästen slut?
– Nej, och jästen kommer inte att ta slut, produktionsförmågan är fortsatt god, så det är viktigt att understryka att man inte behöver bunkra, säger Cecilia Gannedahl och tillägger:
– Det finns även en matsvinnsproblematik i det, om man handlar på sig stora mängder som sedan inte används.
Men problemet kvarstår lika fullt, hyllorna med jäst gapar tomma. Varför om det inte är slut?
– Det tar en vecka från start till färdig produkt. Det kan fortfarande vara så att jäst är tillfälligt slut i butik, det kan också vara slut i centrallagret och tillfälligt slut hos oss som leverantör, säger Cecilia Gannedahl. Det räcker att det felar någonstans i leverantörskedjan så kan det bli så här.
Jästbolagets anläggning utanför Stockholm har infört extraskift nätter och helger för att ytterligare öka mängden tillverkad jäst.
– Det är ju så att också restauranger och bagerier använder jäst. I nuläget produceras dubbel volym jämfört med normalt, säger Cecilia Gannedahl.