Ingen kvinna i topp – stor mansdominans i kommunvalet

Män toppar alla de politiska partiernas listor i höstens kommunval i Hultsfred. Bara en tredjedel av kandidaterna på valbar plats är kvinnor.

Att det är stor mansdominans i Hultsfredspolitiken syntes i våras när Lars Rosander (C), Åke Nilsson (KD), Åke Bergh (M), Tommy Rälg (S) och Tomas Söreling (S) hjälptes åt att ta första spadtaget för det nya bostadsområdet Herrstorpet.

Att det är stor mansdominans i Hultsfredspolitiken syntes i våras när Lars Rosander (C), Åke Nilsson (KD), Åke Bergh (M), Tommy Rälg (S) och Tomas Söreling (S) hjälptes åt att ta första spadtaget för det nya bostadsområdet Herrstorpet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-07-06 18:00
  • Lars Rosander (C)
  • Tomas Söreling (S)
  • Åke Nilsson (KD)
  • Göran Gustafsson (SD)
  • Lennart Beijer (V)
  • Johan Svensson (M)

Så ser toppkandidaterna ut i kommunvalet i Hultsfred. Varken C, S, KD, SD, V eller M har en kvinna som förstanamn på sin valsedel.

Vimmerby Tidning har granskat partiernas listor ur könsperspektiv. Sex partier har hittills anmält kandidater till kommunvalet. Bland dessa kandidater står totalt 30 män och 15 kvinnor på valbar plats, vilket innebär att de har störst chans att bli valda.

undefined
Att det är stor mansdominans i Hultsfredspolitiken syntes i våras när Lars Rosander (C), Åke Nilsson (KD), Åke Bergh (M), Tommy Rälg (S) och Tomas Söreling (S) hjälptes åt att ta första spadtaget för det nya bostadsområdet Herrstorpet.

– Jag tycker att det är synd att vi inte får med fler kvinnor i politiken. Det har inte över huvud taget att göra med att män ska ha förtur. Det finns inget parti i Hultsfred som skulle sätta en man före en kvinna. Det är jag 100 procent säker på, säger Ulf Larsson (C), kretsordförande i Centerpartiet.

Tittar man på toppkandidaterna är det bara män?

– De som sitter i toppen på partierna är de som har erfarenhet och har varit med och jobbat länge. Topp tre är sådana som har varit med och vet vad det är frågan om, och det måste man ha i ett parti.

Ulf Larsson uppger att flera kvinnor har tackat nej till att stå med på Centerns kommunlista.

– Jag tror att vi hade sex–sju stycken tjejer som alla var väldigt intresserade, men som sa att tiden tyvärr inte räcker till. De bad oss att återkomma nästa mandatperiod.

undefined
"Jag tycker att det är synd att vi inte får med fler kvinnor i politiken", säger Ulf Larsson (C), kretsordförande i Centerpartiet.

I förra valet blev 16 kvinnor invalda i Hultsfreds kommunfullmäktige, som har 45 platser. Med andra ord fick kvinnliga politiker 35,6 procent av platserna, vilket var den lägsta andelen i Kalmar län.

En vanlig statistisk definition av jämn könsfördelning är 40 till 60 procent. Hultsfred är en av få kommuner i Sverige som inte har uppnått den definitionen av jämställdhet en enda gång sedan 1982, enligt Statistiska centralbyrån.

Om de partier som i dag är representerade i kommunfullmäktige får lika många mandat i höstens val, och personröster inte ändrar ordningen på listorna, kommer endast 33,3 procent av ledamöterna att vara kvinnor efter valet.

C och M är de partier som har störst andel manliga kandidater, 78,6 procent, på sina kommunlistor. Av Centerpartiets 28 kandidater är bara sex kvinnor.

Hur aktivt har ni jobbat med att få in fler kvinnor på listan?

– Väldigt aktivt, säger Ulf Larsson som uppger att partiet haft det som huvudprioritet.

– Utav alla dem vi har tillfrågat skulle jag gissa på att 75 procent har varit kvinnor.

undefined
I valet 2018 blev 29 män och 16 kvinnor invalda i kommunfullmäktige i Hultsfred. I årets kommunval står endast 15 kvinnor på valbar plats, visar Vimmerby Tidnings granskning.

Vad är den vanligaste orsaken till att kvinnor tackar nej till att stå med på listan?

– Familjen. 

Varför är det lättare för män att kombinera politiken med familjeliv?

– Det är väl den eviga frågan. Jag kan inte svara på det.

Har några män tackat nej av familjeskäl?

– Nej.

Sverigedemokraterna är det parti som har störst andel manliga kandidater på valbar plats, 83,3 procent. Vimmerby Tidning har sökt SD:s lokala ordförande för en kommentar.

Socialdemokraterna är det enda parti som, både på valbar plats och totalt sett, har en helt jämn könsfördelning.

– Jämlikhet är ju en av våra grundpelare, säger Mikael Lång, S-ordförande i kommunen, som förklarar den jämna könsfördelningen med att Socialdemokraterna har fler kvinnliga sympatisörer än andra partier.

Varför har ni inte en kvinna i topp?

– Vi har växlat där. Vi hade Rosie (Folkesson) innan, sedan gör hon nu comeback och blir nummer ett på vår regionlista, säger Mikael Lång och tillägger att Nermina Mizimovic samtidigt är på valbar plats i riksdagsvalet.

Könsfördelning i valet

Störst andel manliga kandidater på valbar plats:

SD: 5 män, 1 kvinna (83,3 procent)

KD: 3 män, 1 kvinna (75 procent)

M: 3 män, 1 kvinna (75 procent)

C: 11 män, 4 kvinnor (73,3 procent)

S: 6 män, 6 kvinnor (50 procent)

V: 2 män, 2 kvinnor (50 procent)

Störst andel manliga kandidater totalt sett:

C: 22 män, 6 kvinnor (78,6 procent)

SD: 6 män, 3 kvinnor (66,7 procent)

KD: 19 män, 11 kvinnor (63,3 procent)

V: 12 män, 9 kvinnor (57,1 procent)

S: 19 män, 19 kvinnor (50 procent)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!