Efter Rockpartys konkurs 2010 tog FKP Scorpio över Hultsfredsfestivalen. Bolaget arrangerade festivalen i Hultsfred 2011 och 2012. Året därpå, 2013, flyttades den till Sigtuna utanför Stockholm.
Flytten blev ingen succé. 2014 lades festivalen, som då kallades Hultsfred Stockholm, på is. Den har inte återkommit sedan dess.
Samma år som festivalen flyttades från Hultsfred ansökte FKP Scorpio Sweden AB om att registrera Hultsfredsfestivalen som varumärke. Ansökan beviljades av Patent- och registreringsverket i slutet av maj 2013.
Varumärkesregistreringen gäller i tio år, vilket innebär att Hultsfredsfestivalens varumärke är skyddat fram till den 31 maj 2023. Skyddet kan förnyas hur många gånger som helst.
När Vimmerby Tidning ställer frågor till FKP Scorpio om Hultsfredsfestivalens varumärke och förutsättningarna för att återuppliva festivalen får vi endast ett kort svar via mejl.
"För oss som stor och betydelsefull aktör på den svenska livescenen är det en stor ära att ha fått vara en del av den vackra Hultsfredsfestivalshistorien. I stort sett alla som jobbar på FKP Scorpio i Sverige idag har en relation till festivalen, både på ett privat och professionellt plan. Det händer hela tiden mycket i evenemangsbranschen och vi stänger inga dörrar för något, framtiden är väldigt spännande!", skriver Niklas Westergren, pressansvarig på FKP Scorpio.
Hultsfredsfestivalen hölls i Hultsfreds folkets park, som numera arrenderas av föreningen Folkparkens vänner. Föreningen startades 2020 och har inga planer på att arrangera en festival.
– Vi har inte tänkt att göra det, utan vi vill driva folkparken som en folkpark nu, säger föreningens ordförande Rosie Folkesson.
Hon tror inte att Hultsfredsfestivalen skulle vara lika gångbar bland ungdomar i dag.
– Jag har en känsla av att nu är det mer stadsfestivaler och sådant som gäller. Det är inget vi har i åtanke nu i alla fall, sedan vet man aldrig. Nu vill vi mest få igång en vanlig folkpark med olika former av fester och även teater och sådana saker. En blandning för hela folket är tanken nu.
Har ni haft någon kontakt med FKP Scorpio?
– Nej, ingenting alls.
Enligt Rosie Folkesson har inte heller någon annan aktör visat intresse för att arrangera en festival i folkparken under de senaste åren. Inte sedan den sista upplagan av This is Hultsfred, som anordnades av en ideell förening, hölls 2016.
– Det är många som hör av sig om vanliga fester, men inte om någon festival. Det är nog inte läge för det just nu.
Även kommunalrådet Lars Rosander (C) bedömer det som svårt att arrangera en festival av Hultsfredsfestivalens typ i dag.
– Det är flera festivaler som har försvunnit ute på landsbygden, säger han och konstaterar att stadsfestivalerna har tagit över.
– Sedan vet man aldrig i framtiden. Om ett antal år kanske det är nya trender och man vill ut och campa och lyssna på musik igen. Men under de närmaste åren tror jag inte att det blir något liknande.
Såvitt Lars Rosander vet har Hultsfreds kommun inte haft några kontakter med FKP Scorpio sedan festivalen flyttades till Sigtuna. På senare år har inte heller någon annan aktör visat intresse för att återuppliva festivalen.
Vad tror du krävs för att Hultsfred ska få en stor festival igen?
– Jag vet faktiskt inte. Scorpio gick in med mycket pengar och körde i några år, men fick det inte att gå ihop ekonomiskt. Det är inte säkert att det hjälper att det kommer någon med mycket pengar. Sedan försökte lokala ungdomar köra vidare på ett annat sätt med en mindre budget och mer ideellt arbete, och de fick det inte heller att gå runt. Jag vet inte vad det skulle kunna vara i dagsläget. Men om några år kanske förutsättningarna är annorlunda.
Trots att festivalen inte längre existerar menar kommunalrådet att Hultsfred har ett aktivt musikliv. Förutom de konserter som arrangeras av Putte Svensson Sahlin på Hotell Hulingen finns bland annat Virserums musikdagar, två musikkårer och en aktiv musikskola. Lars Rosander lyfter även fram de satsningar som gjorts på Svenskt rockarkiv, "Hultsfred – the walk" och Folkets park.
– Jag tycker att vi ändå har ett bra utbud. Vi ska inte vara missnöjda på något sätt med det som finns.