Ingen smitta här än – ”Den kommer”

Ingen har ännu konstaterats smittad av covid-19 på äldreboendena. "Frågan är när - inte om, så det gäller att ta höjd", säger socialchef Ann-Gret Sillén.

Ta höjd för att smittan kommer, är det viktigaste nu, menar socialchef Ann-gret Sillén. "Frågan är när - inte om".

Ta höjd för att smittan kommer, är det viktigaste nu, menar socialchef Ann-gret Sillén. "Frågan är när - inte om".

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-04-24 08:00

"Tidiga beslut". Det är främsta anledningen tror Ann-Gret Sillén till att ingen konstaterats covidsmittad i socialförvaltningens verksamheter.

– Vi var tidigare än över lag med att införa besöksstopp på våra äldreboenden. Vi var också väldigt tidiga med att personalen ska stanna hemma vid minsta lilla symptom. Det kan ha hjälpt oss att plana ut det. Att det inte dragit iväg med smitta i länet har också betydelse.

Ann-Gret vet samtidigt att vi ligger lite efter tidsmässigt, så hon understryker vikten av att hänga i och hålla ut. Att inte slappna av, utan fortsätta vara noga.

– Det är vårt främsta uppdrag, tänker jag. Smittan kommer till Hultsfred. Det är snarare när – inte om. 

Känner du dig orolig?

– Nej, jag är inte orolig, men jag vill att vi ska ta höjd för att smittan kommer. Jag vill att vi ska vara där framme och jag tänker mycket på hur jag ska förbereda min organisation.

Vad blir första åtgärden, när du får samtalet om första fallet av covid-19?

– Vi utgår från den handlingsplan vi tagit fram och den innebär att försöka hålla det lite tightare med personal runt den personen och se till att sköta den personen i respektive boende. Hantera det extra noggrant helt enkelt.

En åtgärd som vidtagits, i förebyggande syfte, är att tio vikarier anställts i förtid, trots hittills låg frånvaro.

– Vi tittar också på att erbjuda 20-talet timvikarier, som ska jobba hos oss i sommar, en anställning så vi redan nu kan få lite extra resurser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!