Inget bevattningsförbud i Hultsfred – än

"För dagen är det inte aktuellt att införa bevattningsförbud". Det säger Johan Svensson (M) vice ordförande i ÖSK:s direktion.

Det är inte aktuellt med något bevattningsförbud för dagen. Men det kan införas med kort varsel för att rädda dricksvattnet.

Det är inte aktuellt med något bevattningsförbud för dagen. Men det kan införas med kort varsel för att rädda dricksvattnet.

Foto: Arkivbild

Hultsfred2021-06-08 08:00

Men han betonar att ett sådant kan införas med mycket kort varsel om det visar sig bli nödvändigt. Och det kan det mycket väl bli fram på sommaren.

– Vi kontrollerar vattennivåerna noga i våra brunnar, och årets kurvor ser ut att följa tidigare års. Möjligen att vi ligger någon vecka senare i år, säger han.

Så även om inte förbudet står för dörren så är vi på väg däråt, befarar Johan Svensson. Förra året, och några år tidigare har det nämligen varit bevattningsförbud i ÖSK:s verksamhetsområde, alltså Hultsfreds och Högsby kommuner. Att införa ett bevattningsförbud är ett politiskt beslut, som tas av direktionen. Personalen har koll på brunnarna och slår larm direkt om nivåerna skulle gå ner för långt. Då kan ett beslut om bevattningsförbud tas med mycket kort varsel.

– I år har vi också bättre kontroll på vattennivåerna i Hultsfred än tidigare, säger Johan Svensson, eftersom det är SGU, Sveriges Geografiska Undersökningar, som gör mätningarna åt oss. Det ger oss bättre mätvärden.

– Så jag som vice ordförande känner mig trygg med personalen och att de har ett vakande öga på vattentillgången, säger han.

Tony Bohlin, förbundschef på ÖSK lovar dock att även i år finns lättnader i bevattningsförbudet.

– Det kommer att vara möjligt att få tvätta sitt tak, eller huset om man vill måla om i sommar, säger han. Det blir inte riktigt benhårt som det varit förr om åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!