Inget kan hindra Sonny

- Hej, jag heter Sonny och jag är CP, säger Sonny Persson. Det är alltid spännande att se reaktionerna när jag presenterar mig så när jag föreläser.

Sonny Persson tillsammans med kompisen och bolagskompanjonen Robert Einarsson.

Sonny Persson tillsammans med kompisen och bolagskompanjonen Robert Einarsson.

Foto:

Hultsfred2008-08-09 04:05


Från en trottoarkant, till en film och just nu en föreläsningsturné. Det går att förundras över drivet och modet som Sonny Persson besitter och hur han lyckats trotsa samhällets förväntningar. Och det hela började med en kort promenad vintern 2006.
Under den korta promenaden hann Sonny Persson och kompisen Robert Einarsson diskutera mycket. De såg alla problem som en rullstolsbunden har i samhället, allt från trottoarkanter till att kunna komma in i affärer. Tankarna de fick på promenaden gjorde att de skrev ett brev till politikerna, men inget hände. Ur politikernas passivitet föddes idéen om ett filmprojekt, CP-trottoaren.

- Långt ifrån allt är jämställt i samhället, säger Sonny Persson. En av ståndpunkterna vi speciellt lyfte fram i filmen är hur det är att vara handikappad i arbetslivet. Man ges inte samma chans. Tänket som råder är att man sätter folk i dagcenter.
Sonny Persson själv arbetade två somrar på Dagcentret. Dagcentret är något som han i så stor utsträckning som möjligt undviker idag.
- Jag slåss inte mot Dagcentret, jag tycker det är jättebra med Dagcenter. Men det passar inte alla. Jag är emot synen att alla ska till Dagcenter och jobba. Det handlar också om hur man utvecklas som person när man är där och jobbar. För mig fanns det ingen motivering.
Men först när jag jobbade där hade jag inställningen att det här vad jag kan göra, det finns inget annat för mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om