Inte mycket semester kvar i slutet av sommaren

Sommaren är inte slut än, men för de flesta är semestern över för i år. I nästa vecka är de flesta verksamheterna åter i gång.

Många semesterifirare väljer att ta husbilen eller husvagnen några veckor på sommaren.

Många semesterifirare väljer att ta husbilen eller husvagnen några veckor på sommaren.

Foto: Maria Hedenlund

Hultsfred2021-08-06 08:00

Det har gått en vecka in i augusti och än är det sommar ett tag till. Men inte många har semester kvar såhär i slutet av sommaren.

Kring mitten av augusti brukar semesterperioderna vara över för säsongen och så ser det ut på Vida Sågverk i Mörlunda. De totalt 47 anställda har haft semester minst under de tre veckor som sågverket hållit stängt. 

– Vi har stängt och verksamheten ligger nere under veckorna 29, 30 och 31. Det är under vecka 32 verksamheten börjar komma i gång trots att somliga fortfarande har semester. Men från och med vecka 33 är allt i gång som vanligt, säger Anna Håkansson på Vidas presstjänst.

Den största arbetsgivaren i kommunen är Hultsfreds kommun själva. De har upp emot 1300 anställda, allt från personal inom vård och omsorg till handläggare och de ska alla ha semester, samtidigt som kommunens verksamhet aldrig ligger nere. Emma Sellbrink, kommunikationsansvarig säger:

– Personalen får gå omlott hela sommaren så vi har inte någon egentlig semesterperiod. Dessutom lägger varje enhet sin egen semesterplanering så det skiljer sig mellan enheterna.

En av kommunens större arbetsgivare, Ikea Industry som har både spånskivefabrik och flatline, har två semesterperioder fördelat på åtta veckor. 

– Den sträcker sig från vecka 24- 32 och det innebär att ordinarie personal är tillbaka vecka 33. Vi har inte haft stängt utan haft full produktion med hjälp av semestervikarier, berättar Camilla Holmroth, HR-chef på Ikea Industry i Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!