Integration hjälper Fasadglas lyckas med rekryteringen

Fasadglas såg de många nyanlända i Hultsfreds kommun som en tillgång och valde att etablera sig i Målilla. Sedan starten för ett halvår sedan har man vuxit långt över förväntningarna. Idag har man 24 anställda. Hälften har utländsk bakgrund.

Hälften av varje. I dag är man 24 anställda på Fasadglas, hälften har invandrarbakgrund, exempelvis  Ahmed Raba och Mohammed Miqdad, här tillsammans med Sven Alexandersson och Kristian Roupe. Foto: Charlotte Madestam

Hälften av varje. I dag är man 24 anställda på Fasadglas, hälften har invandrarbakgrund, exempelvis Ahmed Raba och Mohammed Miqdad, här tillsammans med Sven Alexandersson och Kristian Roupe. Foto: Charlotte Madestam

Foto:

Hultsfred2017-06-20 16:00

– Vi såg helt andra möjligheter i Hultsfreds kommun än vi såg på andra orter, att vi skulle ha lättare att rekrytera här tack vare många nyanlända, säger Fasadglas Johan Kling. Det såg vi som en möjlighet och bidrog till att vi valde att etablera oss i Målilla.

När företaget startade för ett halvår sedan gjorde man det med en tom lokal och fyra anställda. Sedan dess har det varit en strid ström in och i dag är man 24. Varav hälften är personer med utländsk härkomst.

– Och fler är på väg in, det har varit en väldig acceleration i vår rekrytering. För försäljningen av våra produkter har varit god och det tycks fortsätta så, säger Johan Kling som i nästa andetag berättar att man vuxit på alla sätt. Inte bara personalmässigt, utan man är faktiskt trångbodda redan.

– Men vi har hittat fiffiga sätt att hantera det, så vi expanderar inom ytan här hos vår hyresvärd Hans Sandin Powder coating. Men nu är det fullt precis överallt.

Röd tråd

Integration är en röd tråd som går igenom Stockholmsbaserade Fasadglas verksamhet. Totalt har man 120 anställda runt om i landet. Anställda som tillsammans representerar 26 olika nationaliteter.

– Vi ser ett mervärde i det, säger Johan Kling. Många nyanlända besitter stor kompetens inom olika områden.

Ett medvetet val med andra ord som Robin Nilsson på Arbetsförmedlingen i Hultsfred berömmer.

– Vi har haft ett nära samarbete och är väldigt tacksamma för att Fasadglas vågar kalla in arbetslösa för en intervju, att de ser förbi CV:n och vågar prova, säger Robin Nilsson. Idag har vi runt 500 arbetslösa i Hultsfreds kommun. Många av dem har utländsk bakgrund.

Tacksam för chansen

Gymnasiets vägledare Mikael Karlsson är lika positiv han. Under våren har tre av hans studenter haft sin praktik här, varav två har gått vidare till anställning.

En av dem är Ahmed Raba som kom från Tjetjenien för två och ett halvt år sedan.

– Jag har pluggat på IM, på industriprogrammet. Jag är väldigt tacksam för den här möjligheten och trivs jättebra, säger han.

– Vi tog helt klart rätt beslut som etablerade i Målilla, säger Johan Kling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om