Över 300 larm för räddningstjänsten under 2022

376 larm. Räddningstjänsten har summerat sitt 2022. Trots fem dödsolyckor av olika slag och flera arbetskrävande skogsbränder är det ändå ett normalår, anser räddningschefen Michael Hesselgård.

Drönaren har kommit att bli ett viktigt verktyg för räddningstjänsten. Michael Hesselgård berättar att sex brandmän har utbildats till piloter under året.

Drönaren har kommit att bli ett viktigt verktyg för räddningstjänsten. Michael Hesselgård berättar att sex brandmän har utbildats till piloter under året.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-01-08 05:00

De fem dödsolyckorna under året handlar bland annat om en drunkningsolycka i Stensjön, i södra kommundelen i somras, och om en person som blev påkörd av tåget vid Björkudd. I augusti fick räddningstjänsten en intensiv period med åtta skogsbränder på en vecka. I och för sig inte så jättestora.

– Det blir mycket rulla ut slang, rulla in slang, tvätta slang, säger Michael Hesselgård. 

En brand i en industrilokal i Rosenfors är också en av året större händelser.

Ett mer spektakulärt uppdrag var när man hittade en bil i utloppet till sjön Hulingen vid Hembygdsparken, där dykare fick tillkallas från Västervik för att kontrollera att ingen var kvar i bilen. Någon månad senare hade någon försökt att köra ner i dammen vid skolan. 

Men under året har det, utöver larm och blåljus, även blivit 40 tillsyner ute på olika företag och inrättningar. Den lokala räddningstjänsten har också utbildat 1300 personer i brandsäkerhet. 

– Det är både externa och interna utbildningar, säger Michael Hesselgård.

– Bland annat har vi utbildat en stor del av kommunens egen personal under 80 halvdagar. Och det ska vi försöka toppa i år.

De här utbildningarna är en del i räddningstjänstens förebyggande arbete, och verksamheten har även informerat cirka 500 personer. Under året har räddningstjänsten också deltagit vid olika evenemang i kommunen, för att berätta om brandsäkerhet och låta besökare testa på att släcka en virtuell brand.

Drönare med värmekamera har kommit att bli ett viktigt verktyg vid brandbekämpning och under året har sex brandmän utbildats till så kallade drönarpiloter, så att det alltid ska finnas någon i tjänst som kan ta upp drönaren. Antingen det gäller att leta efter försvunna personer, eller att med värmekamerans hjälp, leta efter bränder.

Av årets 376 larm gäller 321 stationen i Hultsfred som åker med tank och hävare även till de andra orterna i kommunen. 41 larm gällde stationen i Virserum och 102 stationerna i Mörlunda och Målilla.

Så här såg året ut i siffror för räddningstjänsten i kommunen:

• 66 automatlarm 

• 32 skogsbränder

• 30 Brand i byggnad

• 20 övriga bränder (fordon, containers med mera)

• 59 trafikolyckor

• 4 Stormskador

• 7 Utsläpp av farligt ämne

• 15 Bränsleläckage

• 39 Hjärtstoppslarm

• 2 Drunkningslarm

• Övrigt, bland annat trygghetslarm

Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun fick rycka ut på 376 larm under fjolåret. 321 av dem svarade stationen i Hultsfred för.
Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun fick rycka ut på 376 larm under fjolåret. 321 av dem svarade stationen i Hultsfred för.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!