Invigning av Additivt Teknikcentrum

– Det är oerhört viktigt att få en digital lärmiljö. Det är resultatet av ett målinriktat arbete som kommer att få stor betydelse för gymnasieskolan, för vuxenutbildningen och inte minst för näringslivet.

Jonas Hjalmarsson förklarar en av produkterna för landshövding Thomas Carlzon och eldsjälen Michael Leijionhud.

Jonas Hjalmarsson förklarar en av produkterna för landshövding Thomas Carlzon och eldsjälen Michael Leijionhud.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-08-22 17:00

Det var en djupt imponerad Landshövding, Thomas Carlzon som tillsammans med kommunalrådet Lars Rosander och oppositionsrådet Rosie Folkesson klippte det blågula bandet och förklarade Additivt Teknikcentrum i Hultsfred invigt.

Landshövdingen pekade i sitt högtidstal på att det teknikcentrat blivit verklighet efter ett nära samarbete mellan en hel rad politiker och tjänstemän på kommunen.

En av dem, Michael Leijonhud är eldsjälen som fått projektet rull, och han var förstås extra glad på invigningshögtiden i de nyrenoverade lokalerna på Gymnasiets C-hus.

Han berättar att idén till ett additivt teknikcentrum föddes redan 2015. Samma år reste han, och skolans IT-pedagog Johan Klavins till Mölndal utanför Göteborg för att besöka forskningsbolaget Sverea IVF och presentera idén för. Resultatet blev att man etablerade ett samarbete.

– Egentligen har det gått sanslöst fort, säger Leijonhud, fullmäktige kunde ta beslut i mars i år, bara 27 dagar efter min tjänsteskrivelse. Det måste vara någon form av rekord. Sedan beslutet har vi hunnit bilda ett bolag, skaffat en maskin och ställt i ordning lokalerna.

Hultsfreds kommun är en av delägarna i bolaget bakom Additivt Teknikcentrum, tillsammans med en lång rad företag, både stora och små i regionen.

Sören Stenbäck, vd på Körners Mekaniska ser den här satsningen som otroligt värdefull för framtiden. Han har varit med i arbetet från början.

– Vi måste in i det här, säger han, det kan bli en konkurrent till oss, mycket av det vi gör i dag kan göras additivt och vi måste hänga med.

Han gör en jämförelse med Mät och Teknikcentrum som fanns i Hultsfred på 90-talet. När det startades var mättekniken unik, men efterhand var det flera företag som skaffade egna mätavdelningar.

– Det kommer att bli samma sak med det här, sa han. Det blir en favorit i repris.

Så en egen 3D-printer står ganska högt på företagets önskelista.

– Men det jag hoppas mest på, säger Stenbäck, är att det ska utbildas operatörer här.

Och det är förstås meningen. Både på gymnasienivå och som YH-ubildning. 3D-skrivaren betyder också Industriprogrammets återkomst, om än i helt nu tappning. Tio platser erbjuds. Och tio elever kommer att gå det här programmet. Lika många som anmält sig till YH-ubildningen som ligger under Campus Hultsfred.

Intresset var stort för de ting som går att tillverka i metallprintern. Den är i full drift och kommer att bli navet i den stora utbildningssatsningen på 3D-teknik.
Intresset var stort för de ting som går att tillverka i metallprintern. Den är i full drift och kommer att bli navet i den stora utbildningssatsningen på 3D-teknik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!